Неделя, 13 Октомври 2024

Чиновниците предоставят 1422 услуги срещу близо 6000 документа

Чиновниците предоставят 1422 услуги срещу близо 6000 документа
Публикация   29 Юни, 2017   /     akcent.bg   /     371

От септември трябва да стане възможно институциите да си обменят електронно информация

  Държавните институции предоставят 1422 услуги, за които изискват 5985 документа. За колосалната бумащина се разбира от обсъдена вчера в правителството справка, подадена от ведомствата. От две седмици насам премиерът Бойко Борисов е впрегнал цялата администрация да намалява бюрокрацията. В резултат от всякакви служби и министерства валят съобщения за облекчаване на различни режими. И на вчерашното заседание министрите рапортуват кои услуги могат да бъдат улеснени и кои такси - намалени. Въпреки това обаче Борисов накрая отбелязва: "Още не е достатъчна енергичността. Още ми се струва, че не всички разбирате колко ни е важно".

  Вчера министрите задължиха всички администрации да уеднаквят от 1 септември системите си за електронен документооборот според единен технически протокол, утвърден от Държавната агенция "Електронно управление". "В момента голяма част от администрациите ползват различни системи за документооборота, което не позволява да изпращат електронно документи помежду си", заяви председателят на ДАЕУ Росен Желязков. Размяната на хартиени документи между ведомствата обаче няма да изчезне веднага от 1 септември, изместването им от електронната кореспонденция ще става постепенно, уточни Желязков.

  През септември трябва да е готов и анализът на регистрационните и удостоверителни режими, от който да става ясно кои от тях могат да отпаднат след законови или други нормативни промени. За режимите, които не могат да бъдат премахнати, трябва да се прецени кои документи могат да отпаднат в хартиен вариант и информацията да се обменя електронно между администрациите. В хода на вчерашната дискусия в правителството министрите проглеждат за редица абсурди - как се чака по 60 дни за "бързо" вадене на лични документи в посолствата, как реално няма дипломатическа поща, как апостил се издава само в София и пр.

  В следващите дни правителството трябва да приготви и внесе 34-35 промени в законите, които да облекчат административната тежест. "За да може всичко това да го отпушим до ваканцията на парламента. Така че искам да се изготви бързо. Променяме, правим го, отпадат и юли месец рапортуваме на обществото какво сме направили накрая", нарежда Борисов.

                ПРОБЛЕМ

  Неизкореними се оказаха и опашките пред Агенцията по вписванията въпреки редовното внимание, което им оказва министърът на правосъдието Цецка Цачева. В момента текат последните дни за подаване на годишните финансови отчети на фирмите. Миналата седмица с намесата на Цачева хората бяха допуснати да чакат вътре в сградата. Тази седмица обаче с наближаване на крайния срок - 30 юни, опашката не се побира в сградата и отново се вие навън при непоносима жега. Вчера правосъдният министър е направила нова изненадваща проверка в агенцията, съобщи "Фокус". Цачева установила на място, че свободното пространство в сградата, където могат да влязат гражданите, е максимално уплътнено. Било предложено на хората отвън да влязат вътре, колкото и да е тясно, но те отказали, защото в сградата било по-задушно. Все пак след две проверки Цачева най-сетне заговори за въвеждане на обичайната система в такива случаи - чакащите да получават номер по реда на пристигането. Облекчението обаче остава за в бъдеще, тъй като сега нямало време.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha