Неделя, 13 Октомври 2024

Шумно рекламираните антибюрократични мерки на кабинета се отлагат до есента

Шумно рекламираните антибюрократични мерки на кабинета се отлагат до есента
Публикация   21 Юни, 2017   /     akcent.bg   /     357

За да отпадне свидетелството за съдимост на хартия, трябва да се променят над 40 закона и 240 наредби

  Двуседмичният срок, даден от премиера Бойко Борисов за отпадане на свидетелството за съдимост, няма да бъде спазен. Миналата седмица министър-председателят свика спешна среща за намаляване на административната тежест и бюрокрацията и в края й обяви категорично, че след 2 седмици документът вече няма да се изисква от институциите, а чиновниците ще правят директни справки.

  Оказва се обаче, че свидетелството е пуснало дълбоки корени в куп закони и наредби, които трябва да се променят спешно, за да се изпълни премиерската заръка. "Дали това ще стане до седмици, зависи от необходимостта от нормативни промени", опита се да се застрахова в петък вицепремиерът Томислав Дончев. "Това е тема, която трябва да намери своето решение до есента - само в законодателен аспект трябва много спешно да се променят 40 и няколко закона", заяви пред Нова телевизия вчера шефът на Агенцията за електронно управление Росен Желязков. Според него държавните структури да извършват сами проверки, но това трябва да се запише и в законите. "Това са закони, които казват, че обстоятелството дали едно лице е осъждано за умишлено престъпление се удостоверява със свидетелство за съдимост, което самото лице трябва да предостави. Това не е сложно, но забележете как самата бюрокрация е навсякъде. Ако променим 40 и няколко закона, наредбите, където се споменава свидетелство за съдимост, са над 240", заяви той.

  В момента в Министерския съвет се прави анализ в колко закона се налагат промени във връзка с премахването на издаването на свидетелства за съдимост и по какъв начин възможно най-бързо това може да се случи, обясниха за "Сега" от екипа на Дончев. За да се спести време, се обмисля възможност промяната да се направи в който и да е от законопроектите, които в момента се разглеждат в Народното събрание, като в преходните му разпоредби ще бъдат изброени всички закони, които се променят.

   Премахването на услугата ще намали приходите в администрацията с 3.8 млн. лв., пресметна Дончев. В момента годишно у нас се издават около 780 хил. такива документа. Често се стига до забавяне, тъй като свидетелството се издава по месторождение. Има възможност такова да се заяви и електронно, но само с е-подпис.

  Отпадане на регистрацията в КАТ на нова кола е друга обмисляна мярка, съобщи Желязков. Идеята е информацията да се подава директно от нотариуса и да няма нужда от ходене до пътната полиция, каквото изискване има в момента. Софийският КАТ, който е най-натовареният в страната, е легендарен с опашките си. "Още при първото посещениe при нотариус данните трябва да стигнат до КАТ по електронен път. После КАТ само да информира собственика кога да отиде да си вземе талона. Плащането на таксите също може да става при нотариуса. КАТ пък може да подава информация и до общината, че колата има нов собственик", обясни Желязков. Той заяви, че е възможно някога и шофьорските книжки да станат безсрочни.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha