Петък, 20 Септември 2024

Лятото дойде! До 34 градуса днес!

Лятото дойде! До 34 градуса днес!

   Точно в 7:24 часа днес настъпи астрономическото лято. Днес 21.06.2011г. е най-дългият ден за тази година (т.нар. лятно слънцестоене)

  Според повечето метеорологични прогнози това е и денят, в който дъждовете започват да спират.

  Лятото у нас започва с нормални за сезона температури – около и над 26 градуса, до 34 градуса.

   През целия ден ще бъде предимно слънчево и топло, а до края на седмицата се очаква температурите още да се повишат и ще бъдат около и над 30 градуса.

   По традиция изгревът на най-дългия ден в годината се посреща на възвишението  Зайчи връх в античния град Кабиле на няколко километра от Ямбол.

  За първи път  посетителите ще станат свидетели на древен ритуал, пресъздаден на тракийското скално светилище, което датира от края на  II-то хилядолетие пр. Хр.

  Според историците, траките са разпознавали най-дългия  ден в годината, когато първият слънчев лъч премине през специален улей и огрее  врязания в скалите образ на богинята Кибела. Началото на ритуала бе в 05.00 часа,  а изгревът на слънцето ще е в 5, 36 минути.

   В програмата са включени танц  на жрици, шествие до светилището, лекция на проф. Валерия Фол за култа към  Слънцето в тракийската митология, наблюдения на изгрева с телескопи.

Тагове : лято ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha