Неделя, 13 Октомври 2024

Реконструкция на аспирацията на Монтюпе- най-рано през септември

Реконструкция на аспирацията на Монтюпе- най-рано през септември
Публикация   15 Юни, 2017   /     Румен НИКОЛАЕВ   /     844

   „Монтюпе" ЕООД, гр. Русе уведомява, че в деловодствата на Община Русе и РИОСВ-Русе е депозирано искане за преценяване необходимостта от ОВОС на инвестиционно предложение „Модернизация на вентилационната система и нови спомагателни дейности към предприятие за производство на автомобилни компоненти от алуминиева сплав „Монтюпе" ЕООД, гр.Русе. Всички заинтересовани лица могат да се запознаят с пълната документация по проекта и да изложат своето мнение в Община Русе, РИОСВ-Русе, както и в „Монтюпе" ЕООД.

Това съобщение четем на сайта на големия производител на алуминиеви компоненти,  публикувано на 23 май т.г.. Става въпрос за допълнителни пречиствателни съоръжения, за скрубери и др. , с които да се извърши реконструкция на съществуващата аспирация.

В момента тече процедура по съгласуване на направеното предложение от страна на оператора. От Община Русе освен изискване на допълнително информация са изразили и становище да се мине през ОВОС. Въпреки че становището на общината може и да не се вземе предвид.

  РИОСВ чака становище от Инспекцията по труда и от РЗИ също да дадат компетентно мнение.

Ако всичко мине без повече забележки, Монтюпе ще пише до екоминистерството за промяна на Комплексното разрешително, и разбира се, ще чака положително становище.

 Ако и оттам дадат зелена светлина на иначе добрите намерения, които са били подготвени от френска лаборатория, то най-рано операторът ще може да започне реални действия през септември.

  Колкото до замерванията и изследванията, които от Монтюпе са показвали пред френския посланник, от РИОС категорично заявяват, че каквито и да са данните в тях, нямат никаква стойност според българското законодателство. Нито някой ни е уведомил кога и как са правени каквито и да е замервания, коментира и.д. директор на екоинспекцията Любомир Атанасов.

   До колко са коректни замерванията и резултатите от тях най-добре се вижда от решенията на съда- за пореден път призна и остави, макар и намалена с 50 000 лева, глобата на РИОСВ от 500 000 лева. И че за същото нарушение прди седмица беше съставен нов акт от 300 000 лева.

Тагове : Монтюпе , ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha