Неделя, 13 Октомври 2024

Китайският Jac Motors може да отвори завод за коли у нас

Китайският Jac Motors може да отвори завод за коли у нас
Публикация   09 Юни, 2017   /     akcent.bg   /     365

  Нов завод за китайски автомобили може да отвори врати в България. "Планираме да произвеждаме в Китай и да внасяме в ЕС. След като се утвърдим на пазара, ще помислим за преместване на производството в ЕС и България е потенциална възможност за това", каза вчера Кевин Шен, мениджър продажби за района на Европа и Северна Америка на китайската компания Jac Motors.

  Новината бе съобщена, след като главният секретар на Министерството на икономиката Владимир Туджаров се среща и разговаря с Шен, а по-късно бе поканен да разгледа производствената база на компанията в град Хъфей. Jac Motors има общо шест завода в Китай, в които за миналата година са произведени 630 хиляди автомобила.

  Туджаров се е срещнал и със зам.-министъра на търговията на Китай Фу Дзъин по време на двустранна среща в рамките на форум за търговия и инвестиции между Китай и страните от Централна и Източна Европа. Той разяснил, че българският бизнес има "траен интерес" към азиатската държава и добри възможности за разширяване на износа.

  През последните години Китай заема второ място сред експортните ни дестинации извън Европейския съюз, подчертал главният секретар. Според него България може да изнася на Изток храни, селскостопански продукти, етерични масла и козметика. "Китай ще внесе стоки на стойност над 8 трилиона долара през следващите 5 години и това дава възможност българските продукти да разширят присъствието си на китайския пазар", насърчил търговията Фу Дзъин. Китайците пък изразили интерес към инвестиции в транспорт, пътища, високи технологии и туризъм.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha