Неделя, 13 Октомври 2024

Фирмите най-накрая ще подават отчетите си `на едно гише`

Фирмите най-накрая ще подават отчетите си `на едно гише`
Публикация   01 Юни, 2017   /     akcent.bg   /     366

Облекчението обаче ще стане факт едва през септември 2018 г.

  Бизнесът вече ще може да подава годишните си отчети само на едно-единствено място - в Националния статистически институт (НСИ). В момента фирмите трябва да ги подават в НСИ и в Агенцията по вписванията, където това струва между 20 и 40 лева. Отскоро данните от института служебно отиват в НАП, но до неотдавна предприемачите трябваше и там да отидат на крака.

  Облекчението обаче ще стане факт едва през септември 2018 г., когато ще приключи проектът за т.нар. единна входна точка - мястото, на което ще се подават отчетите. Той ще се реализира с почти 594 100 хил. лв. по програма "Добро управление", съобщи зам.-председателят на института Диана Янчева. П

  роектът е бил заложен още в първия правителствен план за намаляване на административната тежест от 2010 г., но така и не се е реализирал през годините заради липсата на пари. Не е ясно обаче дали таксите за подаването на отчетите ще паднат. "Това е политическо решение и тарифата се одобрява от Министерския съвет", коментира Анастас Троянски, шеф на дирекция "Бизнес статистика" в НСИ.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha