Неделя, 13 Октомври 2024

Хакерите в митниците вземали по 20-25 хил. евро на камион

Хакерите в митниците вземали по 20-25 хил. евро на камион
Публикация   23 Май, 2017   /     akcent.bg   /     581

"Касовият апарат на държавата не работи", заяви председателят на ресорната парламентарна комисия Емил Димитров

  Разбитата хакерска схема в агенция "Митници" преди три дни е била засечена и наблюдавана поне от 2015 г. По данни на апелативната спецпрокуратура тя е ощетила Европейския съюз с над 3.6 млн. лв.

  Не е ясно защо не е реагирано цели две години. Никой не казва и колко пъти е използвана схемата, след като е била наблюдавана толкова зорко. През това време групата е натрупала огромни суми - цената на услугата била 20-25 хиляди евро на камион в биткоини. Източено е ДДС и не са плащани акцизи от десетки търговци.

  Първоначално бяха арестувани 23-ма души. Обвинения в контрабанда получиха само осем души. Само трима от тях остават за постоянно в ареста. Това са считаният от прокуратурата за ръководител на организираната престъпна група бивш служител на граничен пункт "Калотина", действащ служител от митница "Гюешево" и 22-годишен компютърен специалист. Един от обвиняемите е освободен под гаранция, на трима е забранено да напускат страната, а осмият се издирва. В банкова касета на един от замесените служители са открити "80 хил. евро, 45 хил. долара, 10 хил. лв. и 30-40 златни монети".

  От 16 компютъра на агенция "Митници" е извършван нерегламентиран достъп до информационната система на различни митнически пунктове. Иззети са и флашки, с които са били "заразявани" компютрите.

  Със специално написан софтуер обвиняемите са успели да пробият системата на митниците. С флашки вирусът е бил инсталиран в служебни компютри и е манипулирал данни за преминаващи камиони с товари. Митническите измами са извършвани в България и Македония, проверява се дали схемата не е задействана и в други балкански държави. Разкрит е пробив в компютрите на пунктовете Свиленград, Капитан Андреево, Гюешево, столичната митница, митницата на аерогара София, Калотина и Лесово.

  Проверяват се 110 случая на фиктивни транзити през България към страни извън ЕС, без камионите да са преминавали през страната. За целта са заличавани транспортни операции от системата на митнически бюра в различни държави на ЕС и са "отклонявани" към България.

                БЛОКАЖ

   Депутатът от управляващата коалиция Емил Димитров и председател на комисията за контрол на митниците в парламента обяви, че "касовият апарат на държавата не работи". "От 2-3 години се говори, че системата на митниците може да се манипулира - било от служители вътре, било дистанционно", заяви Димитров по Нова тв. "Има доклад в прокуратурата, в който има регистрирани много такива трансакции. Тоест постъпва запитване от чужбина за дадени камиони и се оказва, че те не съществуват в нашата система. В комисията вече имаме получен снимков материал за камиони, които са заобикаляли данъчни складове, а самите уреди вътре са манипулирани", каза още той.

Тагове : митници , хакери ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha