Неделя, 13 Октомври 2024

Експерти: Европейската банкова система има спешна нужда от реформа

Експерти: Европейската банкова система има спешна нужда от реформа
Публикация   16 Май, 2017   /     akcent.bg   /     421

  Европейската банкова система има нужда от реформа, но аз подозирам, че банковата бюрокрация все още не може да поеме по пътя на тази реформа, както в САЩ, които направиха вече този завой за излизане от стагнацията. Около тази констатация се обединиха финансовият експерт Емил Хърсев и икономистът Илия Лингорски, които коментираха актуални теми, свързани с банките, инвестициите и еврозоната. 

  Според Лунгорски, докато банките не виждат добри проекти – те са принудени да правят финансови вложения на загуби, да паркира парите, без да циркулират по мотивиран начин. В България банките ще продължат да се пълнят с пари, но ако икономиката е несигурна, тогава това е негативен фактор. Въпреки това България е в по-добра позиция, когато става дума за парите на банките, включително и в сравнение с Германия, която няма капацитет да инвестира парите си вътре в страната.  

  По въпроса за намеренията на правителството за приватизация, Хърсев смята, че това е желания да се мине към един нормален начин на управление на държавните предприятия, които представляват една малка част от разпадналата се от времето на комунизма държавна машина.  Илия Лингурски счита, че има възможност да се намери много гъвкава процедура на приватизацията, която има и много форми и възможности, като по този начин инвестиционните потоци ще придобият един по-голям велосипед.

  И Хърсев, и Лингорски смятат, че България трябва да влезе в еврозоната. Нещо повече - ние трябва да сме пряко заинтересувани от бъдещето на еврозоната. Ние трябва да настояваме тя да се развива, като идеите трябва да идват от самите нас, а не да разчитаме единствено на европейските ни партньори. 

  Те са категорични също, че е крайно време за създаването на Общ банков съюз. А това означава, европейските държави да излязат от своите егоистични виждания и да започнат да мислят не единствено за националните си икономики, а за икономиката на целия ЕС. 

  Нито една европейска държава няма интерес да излезе от Евросъюза. А излизането на България от ЕС ще бъде пагубно за страната, изтъкна още Емил Хърсев



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha