Неделя, 13 Октомври 2024

Руслан Стефанов: Забраната за приватизация е, за да се спре някоя сделка

Руслан Стефанов: Забраната за приватизация е, за да се спре някоя сделка
Публикация   15 Май, 2017   /     akcent.bg   /     393

  Предлаганите от министъра на икономиката промени в Закона за приватизация, с които да се забрани процесът на раздържавяване, явно са с цел да се спре някоя конкретна сделка.

Това коментира в предаването "Неделя 150" на държавното радио Руслан Стефанов, директор на Центъра за изследване на демокрацията.

  Той сравни "цялото това движение" с ходовете, предшестващи назначението на депутата от ДПС Делян Пеевски за шеф на ДАНС при кабинета "Орешарски". Припомня, че тогава преди назначението без мотиви са били променени няколко закона. Стефанов допълни, че при такива предложения трябва да се представи анализ с аргументи защо се прави и какъв е очакваният ефект.

   "Случаят е същият според мен", посочи той. Изказа предположения, базирани на информации в някои медии, че тук вероятно става дума за сделката за Пловдивския панаир.

  В отговор на въпрос той посочи, че няма публична яснота за това колко държавни актива към момента са продадени и колко са останали.

  Руси Статков, член на надзорния съвет на Агенцията за приватизация, посочи, че има такива данни. Според тях за 2 хил. сделки, извършени в годините, няма налична информация. За това преди време са били сезирани както Народното събрание, така и няколко правителства. Освен това от сключените общо сделки за около 11 млрд. лв. само 5-6 млрд. лв. са платени в брой, останалите са били с компенсаторни инструменти.

  За две трети от сделките с мажоритарни пакети от държавни дружества пък агенцията е завела искове срещу новите собственици, защото не са изпълнили поетите ангажименти като обем инвестиции или брой работни места.

  Стефанов посочи, че България най-късно в сравнение с другите страни от Източна Европа е продала пакетите от основните дружества за приватизация, а нито една сделка не може да се посочи като много успешна. Процесът като цяло пък минал по линия на раздаване на предприятия на приятели познати.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha