Неделя, 13 Октомври 2024

HydRU R1 с дебют на Иновативно младежко ЕКСПО II в Русенския университет

HydRU R1 с дебют на Иновативно младежко ЕКСПО II в Русенския университет
Публикация   12 Май, 2017   /     akcent.bg   /     546

  HydRU R1 е автомобилът, създаден от студенти от Русенския университет, който ще участва в състезанието за енергийно ефективни превозни средства Shell Eco-marathon 2017. Русенци имаха възможност да го видят за пръв път по време на второто Иновативно младежко ЕКСПО.

  Амбицията на 30-членния екип е HydRU R1 да се състезава в клас „Градски прототипи“, задвижвани с водород. Първото участие ще бъде в Shell Eco-marathon Challenger Event – предварителен кръг, в който отборите, заявили участие за първи път, ще могат да тестват и правят подобрения по своите превозни средства.

  Шасито на автомобила е изцяло алуминиево, а външният му корпус е изработен от стъклен плат и епоксидна смола, разказа ръководителят на отбора д-р Иван Белоев. В момента HydRU R1 тежи 100 кг, но предстои оптимизирането на отделни негови детайли, за да се намали теглото му. Екипът предвижда да смени спирачната система, джантите, вратите и капака на багажника.

  Студентите вече работят по водородната клетка, с която автомобилът ще се задвижва и съвсем скоро предстоят първите тестове. Първи пилот ще бъде Кристина Нивелинова, а с конкурс ще бъде избран и втори пилот на болида.

  HydRU R1 става факт с подкрепата на академичното ръководство на Русенския университет, фондация „Русе-град на свободния дух“, Студентския съвет на Русенския университет и фирмите: Фибран България, BSN, Ирис детайл, Аква нова NRJ Soft, Дунав авто, Дартек, Бестимекс.

Тагове : HydRU R1 , R1 , дебют ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha