Неделя, 13 Октомври 2024

Чакаме 560 млн. евро инвестиции по плана `Юнкер`

Чакаме 560 млн. евро инвестиции по плана `Юнкер`
Публикация   12 Май, 2017   /     akcent.bg   /     1012

Притокът на европейски пари скоро ще намалее, предупреди председателят на КРИБ Кирил Домусчиев

  Около 560 млн. евро се очаква да се постигнат като инвестиции на база на операциите, които се извършват по плана “Юнкер” в България. Това стана ясно от думите на финансовия министър Владислав Горанов на бизнес форум за добрите практики от изпълнението на Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ), известен като “Юнкер”.

  Конференцията в София бе организирана от председателя на Комисията по регионално развитие в Европейския парламент Искра Михайлова и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ). На нея участваха премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът Томислав Дончев, председателят на КРИБ Кирил Домусчиев, изпълнителният директор на ЕФСИ Вилхелм Молтерер и водещи мениджъри от страната.

  Според Горанов бизнесът у нас не е свикнал да използва ресурса на плана “Юнкер” в пълна степен, има проблем и със законодателната рамка, с недостатъчната активност на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) в България и с твърде малките проекти, които засега не съвпадат добре с идеята на фонда.
Заместник-изпълнителният директор на фонда Илияна Цанова коментира пред “Труд”, че до 85% от инвестициите по плана “Юнкер” са насочени към частните компании. По думите й досега страната все пак е получила инвестиции от 204 млн. евро.

  Според премиера Бойко Борисов Европейският фонд за стратегически инвестиции дава големи възможности пред бизнеса у нас. По думите му, за да се улесни работата на работодателите, държавата трябва да намали бюрокрацията в администрацията.

  “С плана “Юнкер” в България вече се предоставя целия спектър на европейското финансиране. Убеден съм, че хибридното финансиране не е изчерпано и ние трябва да го намерим”, коментира и Томислав Дончев. Той бе категоричен, че колкото повече банките и бизнесът се подготвят, толкова повече проекти ще се реализират.

  Изпълнителният директор на фонда Вилхелм Молтерер обяви пред бизнеса, че планът “Юнкер” 2.0 ще бъде удължен с две години и пари по него ще могат да се усвояват до 2022 година.
  Председателят на КРИБ Кирил Домусчиев предупреди, че притокът на европейски пари по различните фондове ще намалее съвсем скоро и ще остане само в някои приоритетни области.

  “За българската икономика е важен свежият ресурс и инвестиционните проекти за всяка една компания от бизнеса, било то малък, среден или голям. Затова трябва да бъдем все по-активни”, коментира Домусчиев.

Тагове : плана `Юнкер` ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha