Неделя, 13 Октомври 2024

Британски учени с ново откритие за получаване на биогориво

Британски учени с ново откритие за получаване на биогориво
Публикация   21 Апр, 2017   /     akcent.bg   /     423

Листа, дървесина, хранителни отпадъци се превръщат в гориво.

  Листа, дървесина, хранителни отпадъци се превръщат в гориво. В идеята няма нищо ново, но методът е различен от познатите. Учени от Кембридж откриха как да получават биогориво с помощта на слънчева енергия.

  Д-р Мориц Кюнел, химик: "Ние използваме фотокализатори - това са наночастици. Те абсорбират слънчевата светлина и създават заряд, който от една страна превръща биомасата във въглероден диоксид, а от друга свежда водата до водород.

  Процесът вече е тестван с различни материали, включително и целулоза.

Д-р Дейвид Уокърли, химик: "Целулозата е основен компонент в биомасата. Освен в дърветата, тя е преобладаваща част и от състава на хартията. Така че ние можем да превръщаме целулозата във водород. И успяхме да открием начин как това да се получава бързо."

Според учените от Кембридж технологията им е добра алтернатива на традиционните източници на енергия.

Д-р Мориц Кюнел, химик: "Не се налага да правите много неща. Просто слагате биомасата в съда, след това насочвате слънчевата светлина към него... Това е."

Но все пак процесът изисква определени умения и знания, в противен случай може да предизвика изгаряния, предупреждават британските учени. Те са убедени в успеха на технологията си. Вярват, че скоро по пътищата ще се движат автомобили с гориво от отпадъци.

  Д-р Дейвид Уокърли, химик: "Наистина ще е страхотно, ако в единия край на автомобила слагам отпадъци и колата потегля. Защото това е неизчерпаем ресурс. Биомаса има навсякъде, отпадъци има навсякъде, хранителни остатъци има навсякъде, а с тази технология те могат да се превръщат бързо във водород."

  Дали това скоро ще случи? Защо не? Британските учени нямат никакво намерение да се отказват. Твърдо решени са да превърнат лабораторния си тест в реалност с помощта на търговски партньори, каквито се надяват скоро да открият.

   Автор: БНТ



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha