Неделя, 13 Октомври 2024

Изоставаме от съседите по заплати и здравеопазване

Изоставаме от съседите по заплати и здравеопазване
Публикация   19 Апр, 2017   /     akcent.bg   /     384

  България изостава от Румъния, Сърбия и дори Македония по показателите пазар на труда, здравеопазване и демографско развитие. Това показва изследване на Българската стопанска камара, което сравнява данните на страната ни с тези на Румъния, Словакия, Унгария, Сърбия и Македония от 2007 г. насам, след като ставаме член на ЕС. Докладът е направен по данни на Евростат, Световната банка и ITC.

  Цената на труда в България е най-ниска спрямо останалите изследвани държави, но нараства най-бързо, показва изследването. Страната ни е на дъното и по производителност на труда. У нас тя е 44,4% спрямо тази в ЕС, като най-близък до средноевропейския показател е този в Словакия, следват Унгария и Румъния.

  Относно демографията прогнозата е до 2080 г. българите да намалеят с 31% спрямо 2016 г., което ни отрежда последното място сред изследваните държави, за които очакванията са за намаляване на населението между 12% за Унгария и 29% за Словакия. Според анализа за последните 10 години разходите за здравеопазване на един жител спрямо покупателна способност у нас са се увеличили с 80%, докато в Румъния ръстът е с 50%, а в Унгария и Словакия – по около 20%.

  Най-добре България се представя по макроикономическите показатели като държавни финанси, конкурентоспособност, инвестиции и еврофондове.

  Държавният дълг нараства във всички страни, като най-силно е увеличена задлъжнялостта на Румъния – 4 пъти до 60 млрд. евро през 2015 г., следвана от Словакия – 2,4 пъти и България – 2,2 пъти от 5 млрд. евро на 12 млрд. евро през 2015 г.

  Данъците върху потреблението като процент от БВП са най-високи в Унгария – 15,7% и в България – 14,9% при средно за ЕС 11,2%.

  В същото време у нас се плащат най-ниските данъци върху труда като процент от БВП – 9,2% при средно 20,1% за ЕС.

  По отношение на секторните политики България показва най-добри резултати в сферата на туризма и отчасти в инфраструктурата и селското стопанство. Силно негативен принос към общото ни класиране имат секторите „Администрация“ и „Правосъдие и вътрешен ред“.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha