Неделя, 13 Октомври 2024

28 блока са санирани за 400 лв. на кв.м. вместо за 100

28 блока са санирани за 400 лв. на кв.м. вместо за 100
Публикация   15 Апр, 2017   /     akcent.bg   /     402

МРРБ внася още данни в прокуратурата за нарушения по `безплатната програма`

  Общо 28 от завършените над 300 блока са санирани на цена, която е близо 4 пъти по-висока от пазарните стойности. Това става ясно от думите на зам.-министъра на регионалното развитие арх. Виолета Комитова. Според нея за период от 9 месеца - до въвеждането на първите пределни стойности по националната програма за безплатно саниране - са действали именно такива цени.

   "С предвидените по програмата 2 млрд. лв. можеха да се санират два пъти повече сгради - 4000, а не 2000, както е сега. Цялото общество има интерес да се пести държавният ресурс, да се харчат парите отговорно, за да се постигат по-добри резултати", категорична бе Комитова пред БНР вчера. Както вече стана ясно, преди дни регионалният министър Спас Попниколов подаде сигнал в прокуратурата за завишените цени на санирането и други нарушения по "безплатната" програма.

  От държавното обвинение обаче съобщиха, че данните не са достатъчно конкретни, за да започне досъдебно производство. Според Комитова след Великден МРРБ ще внесе конкретни документи и резултати от проверките. "Нашият сигнал до прокуратурата не опира до фирми, извършили нарушения, а до управленските решения, взети в МРРБ - цената на квадратен метър, наддоговарянето и липсата на контрол. Ще предоставим данни за тях, както и жалбите за лошо качество", заяви още зам.-министърът.

   "От октомври 2015 г. цената се фиксира на 348.60 лв. на кв. м. Тя също е висока и необоснована, защото в същото време по европейската програма "Енергийно обновяване на българските домове" се санират блокове на цена от 114.16 лв. на кв. м. Възниква въпросът как по едно и също време, за едно и също нещо, се плащат две различни цени - с европейско финансиране санираме на 114 лв., а с пари от бюджета - на 348 лв.", коментира зам.-министърът.

   Според нея освен необосновано високите цени друго нарушение е допуснатото наддоговаряне на проекти извън одобрения от правителството финансов ресурс от 1 млрд. лв., с което "е нарушена финансовата дисциплина". Още през ноември 2016 г. са били наддоговорени 200 млн. лв. повече от отпуснатите с правителственото постановление средства - така "обещаните" за саниране пари вече са били 1.2 млн. лв. "Веднага след това МРРБ блокира програмата, спира изпълнението и договорите с общините и очаква решението на МС за отпускане на още 1 млрд. лв.", обясни още Комитова. Тя категорично подчерта, че този втори милиард по програмата е гласуван "заради допуснатия дефект от поетите ангажименти, надхвърлящи първия милиард". Така срещу тези 2 млрд. лв. по предвидените 2022 сгради според Комитова "всеки собственик на саниран апартамент получи от държавата подарък в размер на 17 500 лв.".

   Третото нарушение е липсата на контрол. Става дума за обърканата схема, при която този, който плаща, не извършва физическа проверка на място, а дава парите само по документи. Затова има и много жалби за некачествено саниране.

Тагове : `безплатната ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha