Неделя, 13 Октомври 2024

Животът ще поскъпне с 1.3% през тази година

Животът ще поскъпне с 1.3% през тази година
Публикация   10 Апр, 2017   /     akcent.bg   /     461

Тази нова тенденция българинът предстои да усети по джоба си най-вече при потреблението на храни, горива, в разходите за ток и отопление

  Скокът на цената на природния газ с близо 30% от 1 април и последвалото поскъпване на ток, парно, топла вода, както и на много други произвеждани в страната стоки и услуги ще доведе до 1.3% инфлация в края на годината. Това става ясно от пролетната макроикономическа прогноза на финансовото министерство. Очакванията са средногодишната инфлация през 2017 г. да е около 1.2%. Обратът идва, след като в три поредни години бе отчитана дефлация.

  Тази нова тенденция българинът предстои да усети по джоба си най-вече при потреблението на храни, горива, в разходите за ток и отопление. Производители от редица сектори обаче прогнозираха далеч по-драстично поскъпване на някои стоки заради скока на енергийните цени. С поне 15 ст. ще се вдигне цената хляба, около 3-4% ще е отражението в крайната цена на млечните продукти, значително по-високо ще е поскъпването на оранжерийните зеленчуци, обявиха производители. Икономисти обаче коментират, че през предходните години, когато имаше сериозно поевтиняване на природния газ, то не се отрази осезаемо в крайните цени на останалите стоки и услуги и компаниите имат достатъчни резерви, за да поемат по-големите разходи за енергия.

В сравнение с есенната си прогноза финансовото министерство все пак завишава инфлацията за тази година, макар и символично. За следващите три години прогнозите са тя да се ускори от 1.3% през 2018 г. до 1.7% за 2019 г. и 1.8% през 2020 г. Основната причина е очакваното сериозно покачване на котировките на петрола на международните пазари. През тази година средната цена на суровия нефт ще нарасне с 27.7% до 56.4 щатски долара за барел, прогнозира МФ. Поскъпване ще има и на почти всички основни суровини. След пет поредни години на спад цените на металите също тръгват нагоре и се очаква да нараснат с 24% заради по-силно търсене в Китай и САЩ. Тези тенденции ще продължат и през 2018 - 2020 г.

   През тази година българската икономика ще забави своя растеж - очакваното увеличение на БВП е 3% при 3.6% през 2015 г. и 3.4% през 2016 г. , а основен мотор на растежа ще е частното потребление в страната, прогнозира Министерството на финансите.

Тагове : поскъпване ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha