Неделя, 13 Октомври 2024

Защо пием по-скъпо кафе?

 Защо пием по-скъпо кафе?
Публикация   06 Апр, 2017   /     akcent.bg   /     420

Заради проблеми с реколтата и недостиг на суровина за първи път в историята си Бразилия се изправя пред необходимостта да внася кафе

   В цял свят, включително и в България, се наблюдава увеличение в цената на някои от основните марки кафе. Стойността на суровината е в основата на поскъпването и тенденцията се очаква да продължи, съобщават от Infograffiti.

   С над 50% е поскъпнало зеленото кафе или суровината за най-разпространения в България сорт – Робуста, за периода от 1 март 2016 г. до 1 март 2017 г. Цената на сорта Арабика се е увеличила с над 26%.

  Причината за поскъпването се крие в рекордно слабите реколти в няколко от най-големите страни производителки на кафе, които страдат от сериозните глобални изменения в климата.

  Наблюдава се затопляне на атмосферата точно в регионите, в които се отглежда кафе, или в така наречения „кафеен пояс“. Този пояс обединява всички региони по света, които имат нужните условия за отглеждането на кафе - около Екватора.

  Въпросните територии са разположени на надморска височина от около 600 до 2 200 метра за Арабика и от морското равнище до 800 метра за Робуста. Това осигурява необходимите на кафето горещи дни и хладни нощи. С промяната на климата обаче нощите се затоплят и това намалява площите, подходящи за отглеждане на кафе.

Според анализаторите на сектора с изменението на климата ще трябва да се променят и областите, в които се отглежда кафе. В момента се правят инвестиции да се създаде добив доста по-далеч от Екватора. Дали ще са успешни тези начинания и кога - все още не е сигурно.

 Поради проблеми с реколтата и недостиг на суровина за първи път в историята си Бразилия – най-големият производител и износител на кафе в света, се изправя пред необходимостта да внася кафе.

  С внесеното количество страната иска да задоволи вътрешното си търсене. Това обаче доведе до протести на производителите и засега вносът е спрян.

Заради сушата в районите, където се отглежда кафе в Бразилия, реколтата от сорта Робуста е малка. Явлението не е от скоро и вече е увредило голяма част от кафените дървета в региона. Голяма част от фермерите се опасяват за препитанието си и вече са подменили кафените растения с пиперови, което прави бъдещето на сорта още по-неясно.

   Покачват се и цените на Робуста кафето във Виетнам – другият голям производител, като достигат рекордни нива от 5 години насам. Във Виетнам се изменя продължителността и интензитета на дъждовния сезон и се очакват с 20% по-малко добиви.

  Обикновено дъждовният сезон в страната свършва в началото на октомври, а сега продължава до декември.

  Проблем там са и застаряващите кафени дървета, но ако сезоните продължат да вредят на реколтата, фермерите ще се преориентират и няма да ги подменят. Обилните дъждове и наводнения влошиха качеството и на добитата вече реколта.

Тагове : кафе , Бразилия ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha