Неделя, 20 Октомври 2024

Датски учени настояват да се ограничи продажбата на ибупрофен след ново доказателство за вредата от него

Датски учени настояват да се ограничи продажбата на ибупрофен след ново доказателство за вредата от него
Публикация   16 Март, 2017   /     akcent.bg   /     497

Ново изследване, този път датско, потвърди връзката между болкоуспокояващото ибупрофен и повишения риск от увреждане на сърцето. Според проучването на Университета в Копенхаген, редовният прием на нестероидни противовъзпалителни средства, сред които попадат и други популярни медикаменти срещу болка със свободен достъп в аптеките, повишава риска от сърдечен арест с 31%, пише "Гардиън".

  Изследването е публикувано в сряда в European Heart Journal, и е поредното, което установява, че едни от най-използваните и достъпни обезболяващи на пазара, могат всъщност да нанесат поражения. Миналия септември до подобен извод достигнаха и учените от престижния Британски медицински журнал, като свързаха медикаментите от тази група с повишен риск от сърдечна недостатъчност. А първите доказателства за потенциалната им вреда върху сърдечнно-съдовата система са отново британски и са още от 2006 г.

   Датчаните са анализирали данните от медицинските картони на над 29 хиляди кардиологични пациенти през последното десетилетие и така са установили, че хората, които пият редовно нестероидни противовъзпалителни средства, по-често имат проблеми със сърцето и им се налага лечение в болница.

   В датската публикация изследователите призовават да се наложат ограничения на свободната продажба на ибупрофен и на другия особено популярен и по-силен продукт - диклофенак. Според анализа рискът за сърдечен арест, който създава диклофенакът при редовен прием, е цели 50%.

  В другите изследвания двете лекарства са свързани и с предизвикване на аритмия, свиване на артериите, високо кръвно налягане, сърдечен удар и инсулт.

  "Продажбата на тези медикаменти без рецепта и без каквато и да е консултация с лекар кара хората да вярват, че са безвредни. Но това не е вярно", настоява ръководителят на научния екип, провел изследването, проф. Гунар Гисласон. Препоръката му е хора с установени сърдечно-съдови проблеми да избягват нестероидните противовъзпалителни, а здравите хора да ограничат ибупрофена до най-много 1200 мг на ден и да пият диклофенак, само ако им го препоръча лекар-специалист.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още