Понеделник, 6 Май 2024

Проф. Михаил Илиев: Работим върху нов закон за висшето образование

Проф. Михаил Илиев: Работим върху нов закон за висшето образование
Публикация   16:10     13 Март, 2017 /     akcent.bg   /     574

   Кандидатът за народен представител от ГЕРБ в 19-и МИР – Русе проф. Михаил Илиев е роден на 7 февруари 1955 година. Завършва през 1981 година Русенския университет „Ангел Кънчев“ със специалност „Изчислителна техника“. Докторантура по конкурс на Технически университет – София в МИИСП – Москва. През 2016 година придобива научна степен „Доктор на науките“.

   Житейският му път е свързан с Русенския университет, където през 1982 година започва като хоноруван асистент в катедра „Изчислителна техника“. В периода 2001 – 2011 година е доцент по индустриална електроника в катедра „Електроника“ и в катедра „Комуникационна техника и технологии“. От 2011 година досега е професор по комуникационни мрежи и системи в катедра „Телекомуникации“. В периода 2007 – 2011 година е декан на факултет „Електротехника, електроника и автоматика“. От 2012 до 2016 година е заместник – ректор по учебната работа на Русенския университет. От миналата година е отново декан на факултета. 5 мандата е член на ФС на факултета, а 3 мандата е член на АС на Русенския университет.

   Работи по много международни проекти на университета.

 

    -   Проф. Илиев, каква е визията на ГЕРБ за промяна в системата на висшето образование у нас?

    -   През следващите 4 години се ангажираме с цялостна промяна в системата на висшето образование в България. Това означава, че работим за приемането на нов закон за висшето образование от следващото Народно събрание.

   Чрез него ще гарантираме прием във висшите училища обвързан с потребностите на пазара на труда.

   Наред с това ще бъде регламентирано равноправното участие на браншовите организации в процеса на планиране на държавните поръчки към висшите училища. Целта ни е постигането на баланс между фундаменталното знание и практическите умения в учебните планове и програми. Тяхното актуализиране ще се случи с участието на представителите на бизнеса.

   Насърчаваме съвместните програми на български и водещи чужди университети, както и на чуждоезикови учебни програми с актуална пазарна ориентираност. Това се случва в Русенския университет „Ангел Кънчев“ от години.

  С новия нормативен акт ще регламентираме възможността изтъкнати професионалисти от практиката да участват в учебния процес.

   Не на последно място поставям подобряването на достоверността и взискателността на оценяването, извършвано от Националната агенция за оценяване и акредитация чрез засилено участие на работодатели, работодателски организации и утвърдени международни експерти.

   -   Проблем за всички висши учебни заведения у нас е недостигът на млади хора, кандидати да завършат висшето си образование? Какво ще направи ГЕРБ за привличането и задържането им в системата на българското висше образование?

    -   С цел привличане и задържане на повече студенти в системата на българското висше образование работим за подобряване на условията за мобилност на студентите, специализантите и докторантите в рамките на страната. Отново бих посочил за пример Русенския университет „Ангел Кънчев“, където от години работим по десетки проекти, насърчаващи мобилността.

   Предвиждаме допълнително подпомагане на студенти с отлични академични постижения и с нисък доход в подбрани приоритетни области и програми. Отново ще посоча добрия русенски пример с предлагане на гъвкави начини на обучение, които позволяват ученето да бъде успешно съчетавано с работа или семейни ангажименти.

   -   Как ГЕРБ вижда решаването на проблемите на научните организации в страната в своята програма?

   -   Действително, проблемите на научните организации в страната и в частност на учените са много, но не са неразрешими. Имаме воля за това. Ще гарантираме ежегоден ръст на средствата за наука с цел укрепване и модернизиране на научните организации в страната за конкурентоспособни научни изследвания. Конкурентоспособност, благосъстояние и устойчив растеж ще постигнем с насърчаване на научните изследвания, технологичното развитие и с възможността резултатите от научните изследвания да се превръщат в икономически и социални ползи.

   Подкрепа на изследователите и учените ще бъде осигурена чрез нова специална програма на докторантите за периода на придобиване на образователната и научна степен „доктор“. Продължаваме работата по програмата за грантово финансиране на млади учени.

   Ще работим за привличане на утвърдени в чужбина български учени за участие в международни и национални проекти.

   ГЕРБ предлага въвеждане на „пост-докторска“ програма за привличане на изявени млади учени за работа по значими социални проблеми и задачи.

   Ще се спра и на ефективността на научните изследвания в публично финансираните научни организации. Тя ще бъде подобрена като въведем редовна и независима оценка на научно-изследователската дейност и финансираме научните организации и институти на база на постигнатите резултати. Финансирането на научни изследвания ще се случва само съобразно националните приоритети.

   Подготвяме провеждане на реформа във Фонд „Научни изследвания”, която да гарантира прозрачност и отчетност, изграждане на капацитет за провеждане на конкурси за финансиране на научни изследвания и задължителен мониторинг през целия период на изпълнение на проектите, както и оценка на ефективността на финансирането.

  В София, а и в други градове подготвяме изграждането на високотехнологични паркове и центрове за ускорено внедряване в икономиката на създадените от научните изследвания резултати, изобретения и патенти.

   Искаме да насърчим съвместните изследвания между научни организации, университети и предприятия; разработваме и реализираме програми за активно сътрудничество между научните институции и училищата.

   Бих искал да отбележа и наложителните изменения в Закона за развитие на академичния състав в България, гарантиращи прозрачни възможности за устойчиво кариерно развитие, както и национални критерии за заемане на академични длъжности и контрол на качеството и ефективността на вече заетите такива. Те могат да се реализират в рамките на мандата на 44-ото Народно събрание.

   За да се случи всичко това в този така важен за страната ни сектор, призовавам жителите на Русе и Русенска област да гласуват на 26 март с номер 11 в бюлетината за ГЕРБ!

   Купуването и продаването на гласове е престъпление!

 

 

 

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha