Четвъртък, 2 Май 2024

Красимир Костадинов: Ще продължим да развиваме балансирано земеделие

Красимир Костадинов: Ще продължим да развиваме балансирано земеделие
Публикация   09:32     09 Март, 2017 /     akcent.bg   /     312

    Красимир Костадинов е роден на 30 април 1966 година. Завършил е растениевъдство, а в Земеделския колеж в Пловдив – и аграрна икономика. Завършва „Маркетинг“ в Русенския университет „Ангел Кънчев“.

   От 1993 година е председател на Земеделска кооперация „Бряст“ в село Брестовица /Община Борово/. Земеделски производител.

    -   Г-н Костадинов, какво предвижда програмата на ГЕРБ в сектор „Земеделие“?

    -   Програмата на ГЕРБ предвижда развитие на балансирано земеделие и пазарно ориентирани, конкурентноспособни земеделск и стопанства. Приоритетни ще останат интензивните сектори – животновъдство, зеленчукопроизводство, овощарство и биологичните производства. Отново ще се фокусираме върху подкрепата на малки и средни предприятия, които имат съществен дял в развитието на традиционни за страната производствени направления. Предлагаме политики за подкрепа на българско производство чрез подобряването на пазарния достъп, условията за реализация на селскостопанската продукция и скъсяване на веригата „производител-потребител”.

    -   Как ще насърчите устойчивото земеделие?

    -   Предлагаме реформа в поземлените отношения за устойчивост, комасация и отношение към земеделската земя като към природен ресурс, осигуряващ националната хранителна сигурност.

   За нас е необходимо развитието на ефективно поливно земеделие, ръководено от сдруженията за напояване; ефективна превенция на риска от държавата. Планираме изпълнение на приетата на 17 август 2016 г. от Министерския съвет Стратегия за управление и развитието на хидромелиорациите и защита от вредното въздействие на водите.

   Прилагането на комплексен подход за превенция и управление на рискове и кризи ще се случи и с довършване на изграждането, въвеждане и реално функциониране на нова система за борба с градушките, покриваща цялата територия на страната.

   За да имаме конкурентноспособно и пазарноориентирано земеделие трябва да постигнем гъвкаво управление на инструментите за финансова подкрепа с фокус на малките и средни предприятия. Затова предстои изработване на условия за подкрепа, стимулиращи доходоносно селскостопанско производство и равнопоставеност на пазара.

   Националните мерки за подкрепа включват продължаване прилагането на съществуващите схеми за държавни помощи, в това число под формата на отстъпка от стойността на акциза върху газьола, използван в първичното селскостопанско производство и данъчните облекчения за инвестиции в земеделските стопанства

   ГЕРБ подготвя въвеждане на нови схеми за държавна подкрепа за изграждане на фермерски пазари и други инвестиции за подобряване на пазарния достъп на фермерите и способстващи развитието им;

  Ще бъде осигурен финансов ресурс за прилагане на схеми за преходна национална помощ в растениевъдството и в животновъдството. Нека не забравяме и европейските мерки за подкрепа.

    -   Необходима ли е институционална подкрепа чрез електронизация на администрирането?

    -  Считам, че това ще стане с облекчаване на административните процедури и осигуряване на прозрачно, достъпно, обективно и ефективно управление на административните процеси. Тук влиза изграждане на единен електронен регистър на земеделските поземлени имоти, използваните земеделски площи и земеделските стопани.

   Въвеждане на единна електронна платформа за управление на земите от общинския и държавния поземлен фонд ще подпомогне отдаване под аренда и продажба от Министерството на земеделието и храните и общините.

  Предвиждаме изграждане на единен геоинформационен интернет портал на Министерство на земеделието и храните с възможност за публикуване и достъп до електронни административни услуги, включително и до такива, свързани с пространствени данни.

   Нужна е идинна интегрирана информационна система в сектор земеделие в съответствие със стратегическите цели, дефинирани в “Стратегия за развитие на електронното управление в Р България 2014 - 2020 г.”

   -   Как ще продължите политиките на балансирано и диверсифицирано земеделие?

   -   Животновъдството и производството на плодове и зеленчуци, както и биологичното земеделие остават наш основен приоритет и ще използваме всички възможности за насърчаване на тяхното развитие. Тук става дума за прилагане на обвързано с производството подпомагане. Малките и средните по размер стопанства в растениевъдството и в животновъдството ще получат допълнителна подкрепа чрез механизмите на преразпределителното плащане, а  подпомагането на големите ферми ще бъде ограничено до установен размер. Предоставянето на обвързана подкрепа ще се основава на критерии за по - високо качество, продуктивност и конкурентоспособност на животновъдното производство.

   Прилагане на схеми за държавни помощи ще продължи, както и осигуряване на предимства в земеползването, в проектното финансиране на конкурентен принцип по ПРСР 2014 – 2020 и/или други инструменти.

  Не на последно място поставям засилване на контрола за спазване на изискванията за производство на биологична продукция, с оглед повишаване доверието на потребителите.

   За да се случи всичко това в този така важен за страната ни сектор, призовавам жителите на Русе и Русенска област да гласуват на 26 март с номер 11 в бюлетината за ГЕРБ!

   Купуването и продаването на гласове е престъпление!



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha