Четвъртък, 2 Май 2024

Илиян Христов: Подготвяме пълна либерализация на пазара на електроенергия и газ

Илиян Христов: Подготвяме пълна либерализация на пазара на електроенергия и газ
Публикация   07:37     08 Март, 2017 /     akcent.bg   /     715

   Илиян Христов е роден на 17.11.1972 година. Има магистърска степен „Машинен инженер“ от Русенския университет „Ангел Кънчев“. В периода 2005 – 2007 година завършва магистърска степен „Топло – и газоснабдяване“ в Русенски университет „Ангел Кънчев“.

  Понастоящем е началник „Топлопреносни мрежи“ в „Топлофикация Русе“. Реализира проекти по разширение на топлопреносната мрежа при присъединяване на нови клиенти в Русе. Реализира проекти от инвестиционната програма на „Топлофикация Русе“.

   Женен, с две деца.

 

   -  Г-н Христов, какви са основните акценти в програмата на ГЕРБ в сферата на енергетиката?

    -   Основните акценти в програмата на ГЕРБ в сферата на енергетиката са свързани с разработването на Енергийна стратегия на Република България до 2030 г. с хоризонт до 2050 г. Тя ще бъде съобразена със Споразумението от Париж, както и с насоките и приоритетите на ЕС в сектор енергетика.

   Нашата енергийна сигурност може да се гарантира чрез собствен добив. За целта ще продължи проучването на дълбоко Черно море чрез провеждане на процедура по търсене и проучване и на блок „Терес”. ГЕРБ дава своята подкрепа за напредналите проучвания в блок „Хан Аспарух” и блок „Силистар”, които да гарантират конкурентоспособни цени на енергийните ресурси, енергийната сигурност и значителни приходи от концесионни възнаграждения.

   Още преди няколко години ГЕРБ започна да обезпечава нашата енергийна сигурност чрез изграждане на интерконектори между България и съседните ни страни. Продължаваме да работим за енергийната сигурност на България чрез изграждане и  въвеждане в търговска експлоатация на междусистемните газови връзки с Гърция,

   Сърбия и Турция. Преди близо половин година бе въведена в експлоатация междусистемната газова връзка с Румъния, която се намира край град Мартен.

   В 44-о Народно събрание ще бъдат разгледани изготвените предложения за законодателни промени, свързани с въвеждане на пълна либерализация на пазара на електроенергия и газ, съобразени с доклада на Световната банка.

  Либерализацията на пазара ще осигури равен и лесен достъп на битовите абонати до свободния пазар на електроенергия и газ и ще прекрати зависимостта на абонатите от електро и газоразпределителните дружества. В условията на напълно либерализиран пазар Комисията за енергийно и водно регубиране ще определя единствено мрежовите услуги на дружествата.

   Борбата с енергийната бедност и защита на уязвимите потребители също е важен акцент в програмата на ГЕРБ.

   Третият енергиен пакет на ЕС предвижда ДЧ да идентифицират уязвимите клиенти

(съгласно електрическата Директива 2009/72) и да въведат мерки, които да облекчат

ситуацията им и да влияят за преодоляване на енергийната бедност. Дефинирането на

уязвимите потребители, определянето на критериите и съответните мерки за подкрепа, ще дадат възможност за създаване на допълнителен механизъм за защита на уязвимите клиенти в процеса на пълна либерализация на електроенергийния пазар.

   - Какво ще направи ГЕРБ по отношение на АЕЦ „Козлодуй“ и насърчаване ползването на природен газ в бита?

  - Планираме продължаване на дейностите по удължаване на живота на 5-Ти и 6- ти

блок на АЕЦ  „Козлодуй”.

   Ще работим за стимулиране на мерки за енергийна ефективност при крайните потребители на природен газ чрез възможност за кандидатстване по проект /DESIREE GAS/. Проектът е на стойност 10 млн. евро и цели да насърчи битовата газификация, като първоначално се инвестира в това около 10 000 домакинства да се присъединят към съществуващата газоразпределителна мрежа. Очакваният ефект е свързан с намаляване на замърсяването на въздуха чрез заместване на горива с високи нива на емисии на вредни вещества в атмосферния въздух с природен газ.

   За да се случи всичко това в този така важен за страната ни сектор, призовавам жителите на Русе и Русенска област да гласуват на 26 март с номер 11 в бюлетината за ГЕРБ!

   Купуването и продаването на гласове е престъпление!



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha