Вторник, 30 Април 2024

Европарламентът иска ЕС до 2 месеца да въведе визи за граждани на САЩ

Европарламентът иска ЕС до 2 месеца да въведе визи за граждани на САЩ
Публикация   07:44     03 Март, 2017 /     akcent.bg   /     599

Депутатите настояват за мярката, защото Америка отказва да пусне без визи българи и европейци от още 4 страни

   Европарламентът поиска от Еврокомисията да въведе отново визи за граждани на САЩ. Евродепутатите гласуваха в четвъртък резолюция, с която припомнят, че Европа трябва да изисква визи за американци, след като Вашингтон все още отказва безвизов достъп за граждани на пет държави, членки на ЕС. В документа евродепутатите призовават комисията до два месеца да предприеме необходимите законови мерки. Резолюцията обаче е незаконодателна и не задължава с нищо ЕК. Само тя има правомощия да започне процедурата по временно въвеждане на визи за граждани на САЩ. След това парламентът и съветът трябва да се произнесат.

   Гражданите на България, Хърватия, Кипър, Полша и Румъния все още не могат да влизат на територията на САЩ без виза, докато гражданите на САЩ могат да пътуват безвизово във всички държави, членки на ЕС. Според механизма за визова реципрочност, ако трета страна не отмени изискването за виза в рамките на 24 месеца от получаване на уведомление за липса на реципрочност, Еврокомисията трябва да приеме делегиран акт за суспендиране на безвизовия режим за граждани на съответната страна за период от 12 месеца. ЕК е уведомена през април 2014 г. и срокът да въведе визи за американци изтече на 12 април м.г. Въпреки повторните призиви от страна на евродепутати ЕК все още не е предприела никакви законови мерки. През април, юли и декември м.г. ЕК излезе с официални съобщения, в които обясни, че се водят преговори на ниво ЕС-САЩ, които включват и визовата реципрочност. В съобщението от декември се изтъква изрично, че преговорите по темата ще бъдат подновени, щом бъде създадена и заработи новата американска администрация и се очаква решение на въпроса да се намери в първата половина на 2017 г. Досега няма информация кога ще бъдат подновени преговорите ЕС-САЩ по правосъдие и вътрешни работи. Междувременно в САЩ президентът Доналд Тръмп постави контрола по границите и ограничаването на миграцията като ключов приоритет на администрацията си и дори забрани с указ достъпа на граждани от 7 мюсюлмански страни, които вече разполагат с издадени визи за САЩ.

   През декември евродепутатът Клод Мораес, британски лейбърист от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите, който е и шеф на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи, поиска обяснение от Еврокомисията защо не предприема мерки срещу САЩ. Еврокомисарят по миграцията, вътрешните работи и гражданството Димитрис Аврамопулос отговори, че пълната визова реципрочност е централен принцип във визовата политика на ЕС. "Това е чувствителна тема със САЩ и Канада и всички ние се надяваме на реален напредък", каза тогава той. Отава обяви, че визовите изисквания за България и Румъния ще бъдат свалени от 1 декември 2017 г. Това бе част от сделката за подкрепа от страна на двете държави за търговското споразумение с Канада СЕТА.

  В съобщенията си ЕК посочва още, че въпреки изтичането на срока и напомнянето от страна на ЕП и ЕК Съветът на ЕС не е дискутирал въпроса.

   България не може да се надява скоро на безвизов режим със САЩ, заяви посланикът на САЩ у нас Ерик Рубин вчера на бизнес среща в София. "Имаме доста откази за виза, а както знаете, те трябва да бъдат под определено ниво - около 5 процента. България е много далеч от това ниво", обяви той.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha