Неделя, 13 Октомври 2024

Набелязват мерки за запазване на пчелните семейства

Набелязват мерки за запазване на пчелните семейства
Публикация   28 Фев, 2017   /     akcent.bg   /     420

   В Областна администрация Русе, се проведе работна среща, на която беше обсъдено третирането на посевите с препарати и вредното им въздействие върху пчелите, както и новата Наредба №13 от 26 август 2016 г. за мерките за опазване на пчелите и пчелните семейства от отравяне и начина за провеждане на растителнозащитни, дезинфекционни и дезинсекционни дейности.

   Срещата бе председателствана от  Росен Миланов, заместник областен управител на област Русе.

   На нея присъстваха представители на Областна дирекция по безопасност на храните Русе, Областна дирекция „Земеделие“ Русе, Национална служба за съвети в земеделието, офис Русе, както представители на общини в област Русе, пчелари, авиатори и арендатори.

  Д-р Галина Георгиева, началник отдел „Растителна защита“ към ОДБХ и д-р Николай Ненов,  началник на отдел „Здравеопазване на животните“ запознаха  присъстващите с новите моменти в Наредба 13 от 26 август 2016 г. за мерките за опазване на пчелите и пчелните семейства от отравяне и начина за провеждане на растителнозащитни, дезинфекционни и дезинсекционни дейности.

    На срещата бяха взети следните решения

Да се организира работна среща до края на месец март 2018 г., на която да присъстват представители на заинтересовани страни в сферата на пчеларството с оглед дискутиране на темата за синхронизиране действията при авиационните третирания за ефективно опазване на пчелните семейства. При настъпила неотложна необходимост, да се организира и проведена извънредна работна среща през настоящата година между авиатори, арендатори, пчелари, представители на общините в Област Русе, Областна дирекция по безопасност на храните, Областна дирекция „Земеделие”, Държавен фонд „Земеделие“  и Национална служба за съвети в земеделието;

Областна администрация Русе да изготви подходящо по съдържание писмо до кметовете на общини в област Русе, в което да се препоръча организиране на тематични работни срещи по места между пчелари, авиатори и арендатори, с цел опазване на пчелите и пчелните семейства от отравяне при авиационно и наземно третиране на земеделските площи.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha