Неделя, 13 Октомври 2024

Икономисти препоръчват да се мисли за лузърите като мярка срещу популизма

Икономисти препоръчват да се мисли за лузърите като мярка срещу популизма
Публикация   12 Фев, 2017   /     akcent.bg   /     396

  Универсален доход, по-добре адаптирана професионална подготовка, по-щедри обезщетения при безработица: икономистите се надпреварват във въображението, за да помогнат на губещите от глобализацията в западните страни и да отговарят на недоволството им, изразено пред урните, информира АФП.

  "Трябва да се мисли за лузърите! (така в англоезичния свят и по-конкретно в САЩ наричат хората, които не успяват да се реализират добре професионално - бел. ред.)", твърди Филип Агион, професор по икономика в Колеж дьо Франс (образователна и научноизследователска институция в Париж - бел. ред.). "Когато се правят реформи, без да се мисли за губещите, това води до Тръмп и до Брекзит", твърди той.

  Още повече че по време на подписването на търговски споразумения властите поеха ангажимент да компенсират работещите, които са най-силно изложени на чуждестранната конкуренция, както припомни носителят на Нобелова награда за икономика Джоузеф Стиглиц при неотдавнашното си посещение в Париж. "Само че компенсации нямаше", със съжаление посочи той.

  От месеци зачестяват призивите да се промени самото функциониране на световната търговия от последните 30 години. За това апелират дори институции като Международния валутен фонд и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, които настояват за по-добро разпределение на богатствата.

  "Повсеместният либерализъм не действа. Ние видяхме това във Великобритания и в САЩ", констатира г-жа Аниес Бенаси-Кере, делегиран президент на Съвета за икономически анализ във Франция, имайки предвид Брекзит и победата на Доналд Тръмп.

  "По някакъв начин това развитие на нещата е провал на виждането, при което на карта е заложена глобализацията и се загърбват социалните системи, преразпределението. При това състояние на нещата на губещите не им остава нищо друго, освен сами да се оправят, за да станат печеливши", обяснява тя.

  И икономистите започват да предлагат активно решения. "Много е важно да се направи така, че да има възможно най-малко губещи в дългосрочна перспектива", подчертава Агион.

  Според него образованието е от първостепенно значение. "Първото нещо е да бъдат подготвени бъдещите поколения. Когато хората са много добре образовани, те са се научили да се научават. И поради това те напредват лесно", допълва експертът.

  Трябва да се помогне на хората да си намерят работа, като се отпускат щедри обезщетения при безработица за играещите според правилата. Тази мярка, твърди Агион, би трябвало да обхване и жертвите от автоматизацията или реформите, правени от държавата.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha