Неделя, 13 Октомври 2024

Румъния отказала на България спешна доставка на ток

Румъния отказала на България спешна доставка на ток
Публикация   10 Ян, 2017   /     akcent.bg   /     268

  Румънският министър на енергетиката Флориан-Тома Петку заяви, че в неделя вечерта България е поискала спешна помощ за доставка на електроенергия заради проблеми със системата, но е получила отказ, съобщава Дир. бг.

  "Държейки сметка за деликатната ситуация, в която може да се озове Румъния, ние не се ангажирахме с това и им казахме, че не можем да помогнем", заяви Петку след заседание на енергийния зимен команден щаб, предава агенция Медиафакс, цитирана от БТА.

  Министърът посочи, че заради ниските температури се очакват исторически рекорди в потреблението на електроенергия в страната и поради тази причина производството се увеличава.

  Флориан-Тома Петку съобщи, че потреблението на електроенергия ще надхвърли обема от 9,500 мегавата дневно, а потреблението на газ може да достигне 74 милиона куб. м дневно. По думите му това е исторически рекорд, тъй като досега достиганият максимум е бил 71,2 милиона куб. м газ.

  Консумацията на електроенергия в понеделник сутринта в Румъния е била с 10% сто по-висока в сравнение със същия ден на предходната година, достигайки 9,247 мегавата, съобщи националната компания Транселектрика, цитирана от агенция Аджерпрес.

  В Букурещ и в почти всички окръзи на Румъния днес е обявен оранжев код на опасност заради студа. Максималните температури ще бъдат от минус 15 до минус 10 градуса, а минималните се очаква да спаднат до минус 29 градуса. 

  В България потреблението е рекордно и всички резервни мощности, произвеждащи електроенергия, са включени към енергийната система на страната.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha