Понеделник, 14 Октомври 2024

Утвърдени са националните еталони за електрична мощност и за интензитет на светлината

Публикация   14 Дек, 2016   /     akcent.bg   /     273

  Правителството утвърди националните еталони на България на единицата за електрична мощност и за интензитет на светлината. Основание за това са Законът за измерванията и Наредбата за утвърждаване на националните еталони на България и за начина за използването и съхраняването им.

  Основните метрологични характеристики по отношение на еталона на единицата за интензитет на светлината са измервателен обхват от 10 cd до 300 cd при цветна температура от 2042 К до 2856 К и относителна разширена неопределеност U=1,5%. Основните метрологични характеристики на националният еталон за електрична мощност и енергия при 50 Hz са: измервателни обхвати за ток от 0,1 А до 100 А; измервателни обхвати за напрежение от 60 V до 480 V; фактор на мощността от 1 до 0 ind или cap; честота от 40 Hz до 60 Hz; най-добра неопределеност на измерване с еталона 16 ppm.

  С приетите решения ще се постигне проследимост в областта на измерване на интензитет на светлината и на електрична мощност и енергия при 50 Hz чрез осигуряване на национални еталони, които се използват като основа за определяне стойностите на други еталони на съответната величина и средства за измерване на производни величини.

   Определянето на националните еталони ще допринесе за изпълнение на изискванията на Споразумението за взаимно признаване на националните еталони, резултатите от измерване и сертификатите от калибриране (CIPM-MRA), подписано от България. По този начин се осигурява признаване на резултатите на Българския институт по метрология от измерване на величините интензитет на светлината и електрична мощност и енергия при 50 Hz от всички национални метрологични институти, които са подписали Споразумението. Ще се осигури еквивалентност на измерванията в страната с тези в държавите, членки на Конвенцията на метъра, както и единна основа на всички измервания за разпространяване на единиците чрез калибриране в страната.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha