Понеделник, 14 Октомври 2024

140 000 тона гориво ще се съхраняват край Горна Оряховица

140 000 тона гориво ще се съхраняват край Горна Оряховица
Публикация   12 Дек, 2016   /     akcent.bg   /     358

  140 000 тона гориво ще се съхраняват край Горна Оряховица, което е голяма част от резерва на държавата. Огромните 7 съда с вместимост от 20 хил. тона всеки се изграждат от 2009 г.

  Комплексът на държавния резерв вече е готов, но съдовете все още са празни, тъй като предстои да се пусне и специалната им противопожарна система, както и инсталацията за обливането им с вода. Те са разположени на площ от близо 100 дка между селата Поликраище и Първомайци.

  Инвестицията за изграждането на базата е за не по-малко от 100 млн. лв. В района е разположена база на държавната агенция „Държавен резерв и военновременни запаси“. На мястото й допреди 2 г. се е съхранявало гориво, но в много амортизирани съдове, които са били с по-малка вместимост, от по 5000 тона. Изгнилите цистерни са демонтирани и нарязани за скрап. В началото на идната година трябва да бъде завършена цялата площадка с обслужващата инфраструктура и пожарообезопасителната система. Основен изпълнител на обекта е консорциум между чешката „ОКЗ – БУЛХОЛДИНГ“ и българската „МКП“.

  Сред изпълнителите на обекта е и великотърновската компания Водно строителство АД. Чехите изцяло обслужват цистерните, докато българските им партньори се занимават със строителната част и изкопите.140 000 тона гориво ще се съхраняват край Горна Оряховица, което е голяма част от резерва на държавата.

  Огромните 7 съда с вместимост от 20 хил. тона всеки се изграждат от 2009 г. Комплексът на държавния резерв вече е готов, но съдовете все още са празни, тъй като предстои да се пусне и специалната им противопожарна система, както и инсталацията за обливането им с вода. Те са разположени на площ от близо 100 дка между селата Поликраище и Първомайци. Инвестицията за изграждането на базата е за не по-малко от 100 млн. лв. В района е разположена база на държавната агенция „Държавен резерв и военновременни запаси“. На мястото й допреди 2 г. се е съхранявало гориво, но в много амортизирани съдове, които са били с по-малка вместимост, от по 5000 тона. Изгнилите цистерни са демонтирани и нарязани за скрап. В началото на идната година трябва да бъде завършена цялата площадка с обслужващата инфраструктура и пожарообезопасителната система. Основен изпълнител на обекта е консорциум между чешката „ОКЗ – БУЛХОЛДИНГ“ и българската „МКП“. Сред изпълнителите на обекта е и великотърновската компания Водно строителство АД. Чехите изцяло обслужват цистерните, докато българските им партньори се занимават със строителната част и изкопите.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha