Четвъртък, 2 Януари 2025

6 минути варене и яйцето става идеално рохко

6 минути варене и яйцето става идеално рохко
Публикация   10 Окт, 2011   /     akcent.bg   /     517


Въпросът колко трябва да се вари яйцето, за да стане идеално рохко, открай време разделя кулинарния свят и често предизвиква мърморене на масата за закуска. Британски гимназистки са убедени, че са намерили точния отговор в училищната лаборатория под ръководството на професор от Кралското дружество по химия, съобщи в. "Дейли телеграф".

Някои майстор-готвачи препоръчват, за да станат рохки, яйцата да се варят три минути, а други – три минути и 15 секунди. Така се избягва смъртният грях те да бъдат преварени.

Единайсетокласничките от Дорсет, под ръководството на проф. Хал Сосабовски от университета в Брайтън, доказаха експериментално, че яйцата трябва да се варят цели шест минути. За да станат идеално рохки, водата трябва да се загрее точно до точката на кипене, яйцата внимателно да се пуснат в нея и да се поддържат на тих огън шест минути. Това е времето за варене на големи яйца, престояли на стайна температура.

Ученичките са проверявали многократно резултатите и метода за провеждане на експеримента, за да бъдат елиминирани всички променливи и евентуални грешки, изтъкна професорът. След като успешно разрешили спора колко трябва да се вари рохкото яйце, момичетата преминали към още по-труден проблем – как да се направят идеалните препечени хлебни пръчици за потапяне в яйцата.

Въпреки препоръките на диетолозите те установиха, че за предпочитане е белият хляб пред черния. Освен това хлябът по-малко се чупи, ако бъде намазан с маргарин, а не с масло. Оптималното време за препичането пък е две и половина минути, като широчината на пръчиците не трябва да е по-голяма от 1,5 см, допълва БТА.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha