Неделя, 20 Октомври 2024

Кръводарителска акция стартира в УМБАЛ Русе и университета

Кръводарителска акция стартира в УМБАЛ Русе и университета
Публикация   01 Дек, 2016   /     akcent.bg   /     564

Статистиката сочи, че през последните шест месеца кръводарителите в Русенско са 2 500, но само 22 от тях са дали кръв доброволно

   Кръводарителска кампания под наслов "Кръвта не е за продан - тя е подарък!"  се организира от 1 до 23 декември в Русе, съобщиха организаторите от УМБАЛ и БЧК в Русе.

   Инициаторите заявяват, че проблемът с недостига на кръв в лечебните заведения обхваща не само медицинската част, но има и социален аспект. "Като че ли няма семейство, на което да не му се е налагало да търси усърдно познати, приятели, роднини или просто да си плаща за банка кръв преди операция на близък.

    А кръвта не е за продан. Всички сме наясно, че ако има достатъчно количество в болницата, няма да има търговия", заявяват още организаторите. Според тях единственият начин да се пресече тази практика е да се дарява - безвъзмездно, анонимно и доброволно.

    В болницата в Русе (на партера на хирургичния блок) ще бъде открит временен пункт за даряване на кръв. Той ще е отворен всеки работен ден от 12,30 ч. до 16 ч. В Русенския университет също ще се дарява кръв. Акцията във втори корпус ще е на 5, 6 и 7 декември от 8,30 ч. до 14 ч. Само на 1 декември пункт ще има и в Областната дирекция на МВР - Русе.

     В кампанията ще се включи и актьорът Асен Блатечки.

   Статистиката сочи, че през последните шест месеца кръводарителите в Русенско са 2 500, но само 22 от тях са дали кръв доброволно.
 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още