Вторник, 30 Април 2024

Eвропарите за магистрали може да намалеят

Eвропарите за магистрали може да намалеят
Публикация   18:36     07 Окт, 2011 /     Дневник   /     386

Европейската комисия не възнамерява да спира плащания за инфраструктурни проекти в България, но парите по оперативната програма "Транспорт" може да не стигнат за всички заявени проекти и финансирането на част от тях да остане за след 2014 г. Това обяви пред БНР Тон ван Лиероп, говорител на еврокомисаря по регионалната политика Йоханес Хаан.

"Не планираме да режем, отказваме или прекратяваме никакви плащания. Може обаче внезапно да се окаже, че има твърде много проекти - по причини, свързани с планирането и финансите", каза Ван Лиероп. Той обясни, че пари за тях вероятно ще има през периода 2014 - 2020 г.
    Вчера Европейската комисия обяви своите предложения какво да се финансира приоритетно след 2013 г. Брюксел ще се съсредоточи върху социалните въпроси и безработицата.

    Инфраструктурните проекти няма да са толкова важни, колкото бяха през този програмен период, и затова има опасност България да получи много по-малко пари за пътища, отколкото проекти са планирани. Бюджетът на програма "Транспорт" сега е 1 млрд. евро.
  Тон ван Лиероп все пак успокои, че и занапред ще има пари за инфраструктура, "особено за държавите, които трябва да наваксват".

Говорителят на еврокомисаря по регионалната политика каза, че конкретно засегнати от изчерпването на средствата ще са магистралите "Струма" и част от "Тракия". "Проблем с финансирането по програма "Транспорт" специално за магистралите няма", реагира веднага министърът по еврофондовете Томислав Дончев.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha