Публикация 26 Ноемв, 2016 / akcent.bg / 1649 250 мл от благодатната течност предпазва от инсулт
Голяма чаша вино на ден предпазва от най-разпространения вид инсулт - исхемичния, съобщава британския "Дейли телеграф".
Учени от института "Каролинска" и университета в Кембридж установиха, че до три единици алкохол дневно (250 мл вино) намаляват риска от исхемичен инсулт, каквито са 85 процента от случаите. По-голяма доза какъвто и да било алкохол обаче увеличава опасността от подобни инциденти.
При по-малки количества - една и половина алкохолни единици или малка чаша вино, рискът от исхемичен инсулт намалява с "едва" 10 процента.
Учените са анализирали резултатите от 25 предишни изследвания, включително и данните от голямо шведско изследване обхванало 21 000 пациенти с инсулт.
"Дали умереното пиене - 1-2 чаши дневно, предпазва сърдечносъдовата система, остава спорно“, каза ръководителят на изследването д-р Сузана Ларсон от института Каролинска. Тя обаче отчете, че умереното пиене на алкохол се свързва с увеличаване на "добрия" холестерол, подобрена инсулинова чувствителност, намалени нива на фибриноген и маркери за възпаление.
Голяма чаша вино на ден предпазва от най-разпространения вид инсулт - исхемичния, съобщава британския "Дейли телеграф".
Учени от института "Каролинска" и университета в Кембридж установиха, че до три единици алкохол дневно (250 мл вино) намаляват риска от исхемичен инсулт, каквито са 85 процента от случаите. По-голяма доза какъвто и да било алкохол обаче увеличава опасността от подобни инциденти.
При по-малки количества - една и половина алкохолни единици или малка чаша вино, рискът от исхемичен инсулт намалява с "едва" 10 процента.
Учените са анализирали резултатите от 25 предишни изследвания, включително и данните от голямо шведско изследване обхванало 21 000 пациенти с инсулт.
"Дали умереното пиене - 1-2 чаши дневно, предпазва сърдечносъдовата система, остава спорно“, каза ръководителят на изследването д-р Сузана Ларсон от института Каролинска. Тя обаче отчете, че умереното пиене на алкохол се свързва с увеличаване на "добрия" холестерол, подобрена инсулинова чувствителност, намалени нива на фибриноген и маркери за възпаление.
Прочети още на:
http://www.dnes.bg/health/2016/11/25/ha-nazdrave-goliama-chasha-vino-za-zdrave.323496
Коментари
Все още няма коментари!
Коментирай