Понеделник, 14 Октомври 2024

Продължава растежът на IT и аутсорсинг индустрията в България

Продължава растежът на IT и аутсорсинг индустрията в България
Публикация   23 Ноемв, 2016   /     akcent.bg   /     431

  Продължава ръстът на IT и аутсорсинг индустрията в България, стана ясно от третата Национална конференция „Аутсорсинг дестинация България 2016”, която се провежда в Пловдив.

 „IT и аутсорсинг индустрията в България нараства с два процента всяка година и в момента генерира 3,7 процента от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната. Очакванията са до 2020 година да се удвои броят на заетите в бранша и оборотът на компаниите да генерира 6 процента от БВП”, посочва Стефан Бумов председател на Българската аутсорсинг асоциация според изготвен доклад на организацията. Това е най-бързо развиващият се сектор на българската икономика, в момента заетите в бранша в страната са около 60 000 души.

  „Само тази година има сертифицирани проекти на стойност над осем милиона лева, които разкриват над 1400 нови работни места. Има и допълнително заявени нови проекти на обща стойност на 30 милиона лева, които се очаква да разкрият около 1500 работни места”, каза по време на откриването на форума изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев. Това показва, че този сегмент от Българската икономика се движи нагоре.

  Пловдив се е наложил като втория национален център в IT и аутсорсинг индустрията в България, заетите в сектора в града са вече близо 5000.

  „Оформя се и зона, свързана с хардуерното производство. Това показа, че през следващите години ще профилираме IT индустрията”, каза кметът Иван Тотев. Сериозно се развива и финансовият сектор в аутсорсинг индустрията, очакванията са следващите две години в Пловдив да стъпят две компании, занимаващи се с международно счетоводство и международни финанси.

  Очертава се сериозен недостиг на IT инжинери, компаниите обмислят внос на готови IT инжинери от трети страни извън ЕС. Трудностите при назначаването на компютърни специалисти от трети страни е основна пречка пред сектора, а има желаещи от страни като Молдова, Украйна, Беларус и Македония.

  Не достигат между 2000 и 5000 програмисти, те могат да бъдат наети веднага от българските IT компании.

  „Досега индустрията привличаше предимно младите хора между 20 - 35 години, но все повече се говори за повишаване на тази възраст”, каза икономистът на „Индъстри Уотч” Георги Стоев. По думите му хората на възраст до 56 години, знаещи чужди езици, имат сериозен шанс да работят на добра заплата в сектора на аутсорсинга.

Източник: БТА

Тагове : IT , аутсорсинг ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha