Понеделник, 14 Октомври 2024

До 100% ще стига корекцията при нарушения в европроекти

До 100% ще стига корекцията при нарушения в европроекти
Публикация   21 Ноемв, 2016   /     akcent.bg   /     353

25 на сто от парите ще се връщат, ако сроковете за кандидатстване са кратки

  Грешките и нарушенията при усвояването на парите по европроекти най-накрая ще се наказват по ясно определена скала. Т.нар. корекции или парите, които ще трябва да връщат нарушителите, ще варират в определени проценти в зависимост от тежестта на нарушението. Ще бъдат определени минимални и максимални прагове за парите, които ще връщат министерства, агенции, общини и др., които са погазили Закона за обществените поръчки, вършат измами или са опитали да "наместят" своя фирма за победител.

  Така например за проекти от ЕС, изпълнявани в конфликт на интереси, корекцията ще бъде 100%. Това означава, че кандидатът, който е спечелил и изпълнява поръчката, ще трябва да върне цялата сума по проекта. Със същата корекция ще бъдат наказвани и одобрените кандидати, които са пропуснали да публикуват обявление за процедура по обществена поръчка, тъй като това е задължително.

  Това става ясно от наредба, която ще регламентира размера на наказанията по Закона за управление на средствата от ЕС. Проектът на документа бе публикуван за обществено обсъждане от кабинета в оставка в края на миналата седмица.

  Най-често финансови корекции се налагат на зле подготвени проекти, търгове възложени на фирми без нужния опит или за изпълнението на проекти на хартия. Към края на миналата година например само корекциите по програма "Околна среда" струваха на общините 190 млн. лева. Всъщност това е и едно от направленията, наред с Програмата за развитие на селските райони, където подобни случаи са масови. Затова и малко преди да подаде оставка, правителството реши да даде бонус на местните управи - да опрости на финансово закъсалите от тях 80% от сумите, които трябва да връщат заради злоупотреби и нередности. Става дума за повече от 300 млн. лв., които ще се поемат от бюджета, защото конкретните нарушители или били анонимни, или просто се учели в хода на усвояването на парите от ЕС и нередностите се оказали "грешки на растежа". Това е и един от много спорните моменти в закона за бюджета за идната година.

  До 25% от парите по поръчката ще трябва да връщат кандидатите, които хитреят и са избрали незаконно по-лека процедура за възлагане на обществена поръчка, предвижда още наредбата. За сметка на това обаче тези, които възлагат търгове в областта на отбраната и сигурността и са пропуснали да публикуват обявление за поръчката, рискуват да върнат цялата сума по проекта. За тях корекцията е 100%. Все пак се допуска тя да бъде намалена до 25%, 10% или 5% в зависимост от тежестта на нарушението - без да се посочва точно какво се има предвид.

Недостатъчно подробно определяне на предмета на договора ще се наказва с корекция от 10%, а кратките срокове за кандидатстване - с между 25 и 5% от стойността на проекта. Сумата ще се определя допълнително предвид евентуални смекчаващи фактори като сложността на поръчката, обема на документи, които се изискват по нея и т.н.

   КАК Е СЕГА

  В момента процентът на финансовите корекции се определя от т.нар. Методически съвет по финансови корекции към Министерския съвет. Негов председател е вицепремиерът по еврофондовете Томислав Дончев, а членове са експерти от фонд "Земеделие", Агенцията за обществени поръчки и финансовата инспекция и др. Те разглеждат казусите и дават своето становище на Управляващия орган по отделните нарушения, който обаче не е длъжен да се съобрази с него. С приемането на наредбата Методическият съвет ще бъде закрит.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha