Понеделник, 14 Октомври 2024

Демонстрираха модул от е-системата за контрол за дървесината

Демонстрираха модул от е-системата за контрол за дървесината
Публикация   10 Ноемв, 2016   /     akcent.bg   /     1505

Електронният дневник идва след въведения вече е -превозен билет,

  От 1 януари 2017 година 4099 предприятия за преработка на дървесина трябва да имат внедрен електронен дневник. Това съобщи в Русе министърът на земеделието и горите Десислава Танева, която провери на място как действа въведат системата. В цялата страна в момента се провеждат тестове, а от 1 януари догодина дневникът е задължителен. В страната има 4099 предприятия за преработка на дървесина, които ще въведат електронната система за контрол. Близо 2000 други в момента не работят, а други са си направили дерегистрация.

  Преди въвеждането на електронния дневник в цялата страна бяха въведени мерки за публичен контрол върху добива и извозването на дървесината, сред които маркирането на дървесината и електронния превозен билет, който вече е задължителен. Това силно ще намали сивия сектор, заяви Танева.

Модулът, който трябва да се внедри ще може да се изтегли от страницата на Изпълнителната агенция по горите напълно безплатно. Безвъзмездно ще е и обучението за работа с него.
 
   Всичко това означава увеличаване на контрола и изсветляване на сектора, коментира министърът Танева. Тя съобщи и резултатите за деветмесечието от въвеждането на електронния билет. Те сочат, че към момента поне 5% е увеличената реализация на дървесина. Това означава, че е намалена кражбата на дървесина, която маркирана и подготвена за изсичане. Друг е процентът на нелегално добитата дървесина, уточни зам . министър Костов.
  Домакинът на презентацията на модула, собственикът на "Гораинвест" Валентин Новаков разкри, че инталирането на GPS-и за проследяване, което правят собствениците на преработвателните фирми, не е скъпа инвестиция, дори това помага и за вътрешнофирмен контрол.
 
  В България средно през годината се добива 6,5- 7 млн. куб. метра дървесина, което е представлява около 315 млн. лева. Това представлява половината от прираста на горите, които представляват реално 14 млн. куб. метра.
   Министър Танева отчита след извършените до момента 18 000 проверки повече пари в бюджета.  Освен това електронната система е позволила 300 сигнала да бъдат подадени от граждани, като по този начин е била предотвратена кражба на дървесина.


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha