Петролът поевтиня под 76 долара за барел за първи път от повече от година

Петролът поевтиня под 76 долара за барел за първи път от повече от година
Публикация   18:35     05 Окт, 2011 /     Investor.bg   /     408

Цената на златото падна до 1 616 долара

 

Цената на петрола падна под 76 долара за барел за първи път от повече от година, съобщи MarketWatch.

В края на електронната сесия в Ню Йорк барел лек американски суров петрол със срок на доставка месец ноември поевтиня с 2,5%, или 1,94 долара, до 75,67 долара. В Лондон фючърсите на сорта брент поевтиняха с 1,8%, или 1,84 долара, до 99,87 долара за барел.

Днес европейските политици намекнаха, че може да се стигне до предоговаряне на условията по новия спасителен план за Гърция и до по-големи загуби на кредиторите на страната.

“Пазарът се движи от страховете за нова рецесия”, коментира пред Bloomberg Джийн МакГилиан, анализатор и брокер в Tradition Energy. “Докато не видим някои позитивни сигнали за икономиката, пазарът ще се движи надолу. Сега трябва да се намери следващото ниво на подкрепа на цената, което би трябвало да е около 70 долара”, допълни МакГилиан.

Междувременно, на стоковите борси цената на златото със срок на доставка месец декември падна с 41,70 долара, или 2,5%, до 1 616 долара за тройунция.

Фючърсите на среброто последваха златните контракти и затвориха с понижение от 96 цента, или 3,1%, на 29,84 долара за тройунция.

Низходящото движение в цените започна още след изявлението на председателя на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер, който съобщи, че следващият транш от спасителната помощ за Гърция се отлага. Атина на свой ред увери, че разполага с достатъчно пари да си покрива нуждите поне до средата на следващия месец.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha