Понеделник, 6 Май 2024

Русенски ученици готвят по автентични рецепти от началото на миналия век

Русенски ученици готвят по автентични рецепти от началото на миналия век
Публикация   12:06     09 Ноемв, 2016 /     akcent.bg   /     571

„Мултикултурният привкус на русенската регионална кухня“ представи днес Общинска фондация "Русе- град на свободния дух" и Гимназията по обществено хранене

 Проектът „Мултикултурният привкус на русенската регионална кухня“ на Професионална гимназия по туризъм „Иван П. Павлов“ – Русе, бе представен днес на пресконференция от Общинска фондация „Русе – град на свободния дух” и BH – социален проект на Еконт по програма „Знание и растеж“.

   Той се реализира в партньорство с Държавен архив – Русе, Съюз на хотелиерите и ресторантьорите – Русе, Клуб на професионалните готвачи – Русе, Регионална организация на евреите „Шалом“ – Русе, Съюз на арменските културно-просветни организации (САКПО) „Ереван“ – Русе, Дружество за културни връзки с Турция „Гюнеш“ – Русе и вестник „Утро“.

   На пресконференцията присъстваха изпълнителният директор на Общинска фондация „Русе – град на свободния дух“ Елена Минкова  и директорът на Професионалната гимназия по туризъм Ренета Вълева.  В началото  Минкова заяви, че проектът напълно съвпада с целите на програма „Знание и растеж“ за получаване и споделяне на знания и опит и изрази надежда, че резултатът от него ще допринесе за това да научим повече за региона на Русе и кулинарните му традиции.

   Повече за инициативата разказа директорът на учебното заведение Ренета Вълева. Тя уточни, че в проектът са ангажирани около 20 ученици от училището, както и техните преподаватели. Той е свързан с издирването на автентични рецепти от края на 19 и началото на 20 век, характерни за русенската регионална кухня и за отделните националности, населяващи района. 12 от тези ястия, по три характерни за всяка регионална кухня – арменска, еврейска, турска и българска ще бъдат приготвени от ученици от ПГ по туризъм. Рецептите са подбрани от стари тетрадки, предоставени от Държавен архив – Русе:

   1.         Торта „Алказар“ (Арменска рецепта)

2.         Пълнени чушки с пиле (Арменска рецепта)

    3.         Постни зелеви сарми - Пасус толма (Арменска рецепта)

4.         Шаран пълнен с орехи (Българска рецепта)

   5.         Свинско вретено (Българска рецепта)

6.         Тиквеник (Българска рецепта)

   7.         Баница с месо - Пастел де меренджена (Еврейска рецепта)

8.         Касуела (Еврейска рецепта)

   9.         Кюфтета от праз с месо - Фритикас де праса кон карне молида (Еврейска рецепта)



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha