Понеделник, 14 Октомври 2024

Статистиката отчете спада на новите инвестиции в инфраструктура

Статистиката отчете спада на новите инвестиции в инфраструктура
Публикация   09 Ноемв, 2016   /     akcent.bg   /     464

   Данните на Националния статистически институт (НСИ) за сериозен спад в строителната индустрия потвърждават липсата на големи инфраструктурни проекти от около година насам. Вчера стана ясно, че на годишна база спадът в инфраструктурното строителство е близо 16%. Средно на годишна база намалението на строителната продукция е с 10 на сто. При сградното строителство спадът е по-малък - с под 5 процента. През последната година брокери дори отчитат ръст на пазара на имоти и повишаване на интереса към покупка на жилище на зелено в строящи се кооперации.

  Това е най-сериозният спад в строителството на пътища и жп линии, пречиствателни станции, телекомуникационни мрежи, складови и производствени бази, отчетен от 2011 г. насам, сочат анализите. Основната причина е в това, че и 2016 г. се оказа нулева от гледна точка на еврофондовете и реално в момента не се изпълняват големи инфраструктурни проекти. Строежът на магистрала "Струма" и някои нови жп отсечки се очаква да започне догодина.

  Като цяло данните за индустрията в България не са оптимистични. Индексът на промишленото производство през септември намалява с 0.2% спрямо август, но за годината все пак се отчита ръст от 3.3%. Най-сериозен е спадът през миналия месец в енергетиката - с близо 2 на сто. Понижение е регистрирано при тютюневите изделия - с 11.3% и производството на дървен материал - със 7%.

   Затова пък има ръст при ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 15.4%, производството на метални изделия без машини и оборудване - с 13%, сочат данните на НСИ.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha