Сряда, 16 Октомври 2024

Ах, тези чистачки...!!!

Ах, тези чистачки...!!!
Публикация   03 Ноемв, 2016   /     akcent.bg   /     1073

Производителите препоръчват смяна на чистачките поне на една година

 

   В една любима на много българи песен покойният вече гений на българското кино Тодор Колев пее за типичен случай от близкото ни минало – кражбата на чистачки на колата, паркирана пред блока. Днес вече това явление е рядкост и българинът спря да сваля чистачките всеки път, когато слиза от колата си.

   Всички съвременни автомобили  крат задължително с чистачки. Производителите на това изключително полезно нещо са десетки. Сред тях са Trico, Bosch, Wiperblades, Denso, Valeo/SWF, Champion. Любопитно е, че чистачките са изобретени от жена в самото начало на 20 век. Тя се казва Мери Андерсън. Мери много се изнервила от това, че влакът за Ню Йорк непрекъснато спирал, за да почисти машинистът снега от предното стъкло на локомотива. Това се случило през 1903 г., а само десет години по-късно изобретението на Мери Андерсън станало задължително за всички машини, които се движат по пътя или по релси.

Два въпроса обикновено вълнуват шофьорите или по-младите от тях – как да изберем правилните чистачки за колата си и на колко време да ги подменят. Има един категоричен отговор на първия въпрос и той е, че трябва да се спазват предписанията на производителите на съответния автомобил и да се подменят, когато му дойде времето, чистачките с тези на същия производител или посочен от него. Това изискване трябва да се спазва, за да се гарантира технически изправната работа на новите чистачки и в крайна сметка – да има най-добър ефект от тях. Смяната на чистачки можете да видите в това видео. Може и да купите по-дълги или по-шарени чистачки, но е много възможно те повече да цапат стъклото, отколкото да го почистват. Кликнете тук и ще получите точния отговор какви чистачки да изберете за колата си. Ще получите и самите чистачки, бързо, лесно и удобно.

    Производителите препоръчват смяна на чистачките на всеки шест месеца, но този период е изчислен въз основа на максималното натоварване върху тях, така че смяната е препоръчително да става веднъж годишно. За да се удължи животът на чистачките, трябва периодично да се измива те и стъклото, да се избършат с влажна кърпа. Освен това с чистачките не трябва да се махат от стъклото листа и други отпадъци. При ниски температури чистачките не трябва да работят, докато колата не загрее достатъчно.

Тагове : чистачки ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha