Неделя, 20 Октомври 2024

Проф. Атанас Щерев: Жената трябва да роди първото си дете между 18 и 24 г.

Проф. Атанас Щерев: Жената трябва да роди първото си дете между 18 и 24 г.
Публикация   29 Окт, 2016   /     akcent.bg   /     850

Броят на двойките, които не могат да имат деца, остова постоянен, заяви специалистът на симпозиум за репродуктивна медицина

  Не смятам, че се увеличава броят на двойките, които не могат да имат деца. Това заяви проф. д-р Атанас Щерев в рамките на симпозиум за репродуктивна медицина, пише БГНЕС.

  Той разказа, че в страната са правени демографски проучвания през 1974 г. и пред 1994 г., които ясно показват една и съща тенденция, която е забелязана и в Европа - жени, които никога не са забременявали са 6% и във Франция, и в България, и в другите страни, т.е. не се повишава процента на жените, които не могат да иман деца.

  “Застарява тази част от населението, което забременява и ражда. Тава е огромен проблем, оптимална възраст за раждане на първо дете е между между 18 и 24 години. Ние имаме единични жени, които идват да забременяване, да не говорим за раждане”, коментира той.

  На въпрос не е ли много ниска тази възраст за раждане, проф. Щерев беше категоричен и обясни, че в миналото жените са получавали първа менструация на 17-18 години. Това е така, защото последните 100 години акселерацията води до това вече момичета на 12 години да бъдат с цикъл. Две години по-рано са се развивали и гръдните жлези, както е и сега, обясни той.

  Той разказа, че в миналото жените са били в цикличност - бременност, кърмене, раждане, бременност, кърмене, раждане и т.н. и така са имали само по 10 менструални цикъла през живота си. “Днешната съвременна жена има над 300 менструални цикъла през живота си и понеже всички са така, мислим, че това е нормално, но това не е физиологично”, обясни проф. Щерев.

  Когато са раждали в миналото, децата на 5-6-годишна възраст стават работна ръка. Така колкото повече деца има едно семейство, толкова по-богато е то. Днес съвременните социални условия са много различни. Един индивид днес за да работи ида помага на семейството си трябва да учи до 28-30-годишна възраст, за което е необходима и солидна финансова издръжка.

  “Нещата са се променили, но не са се променили физиологичните особености. Това е голям проблем, защото жените идват на 35 - 40-годишна възраст и искат да забременяват и да раждат” коментира проф. Щерев.

  Според него една жена може да изглежда млада и красива на 50 и на 60 години, но за репродуктивна възраст след 30 години, тя е вече с напреднала. Тогава започват постепенно дегенеративни процеси навсякъде. Жените го забелязват по кожата си, по бръчките, обаче ние го забелязваме по яйцеклетките. След 30-годишна възраст те започват да стареят, наблюдават се различни промени. Това създава голям проблем за всички, обясни той.

  Проф. Щерев открои още една обезпокоителна тендеция, ако до 30-тодишна възраст 8% от жените правят спонтанни аборти, провокирани от генетични причини, то при 40-годишните жени този процент е 60%. Добрата новина е, че вече има добре развита фетална медицина.

  Тази година за десети път София е домакин на симпозиум за репродуктивна медицина. Освен проблемите, свързани с реподуктивната медицина друга голяма тема на форума е оперативната ендоскопска гинекология. Разглеждат се и други аспекти на бременността и раждането.

Европейските политики в Европейския съюз и цивилизования свят се въвеждат у нас със значително забавяне, коментира д-р Шерев. Според него е необходимо да се разшири възможността за квалификация и самостоятелна работа на акушерки и медицински сестри.

Проф. Щерев обясни, че в страната се правят всички модерни начини за ин витро процедури, които са над 15 на брой, но има и такива процедури, които навлизат постепенно.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha