Понеделник, 14 Октомври 2024

Евродепутатите: нужни са повече средства за работни места и младите през 2017

Евродепутатите: нужни са повече средства за работни места и младите през 2017
Публикация   27 Окт, 2016   /     akcent.bg   /     458

   С гласуване в пленарна зала в сряда ЕП поиска повече средства, които да помогнат на младежите при намиране на работа, стимулиране икономическия растеж и трети страни, с цел овладяване на мигрантската криза. Евродепутатите върнаха всички съкращения в проектобюджета, направени от Съвета.

   Те очакват някои от допълнителните фондове да бъдат финансирани чрез суми, които ще бъдат освободени при текущия в момента междинен преглед на Многогодишната финансова рамка на ЕС.

   Евродепутатите определиха общите бюджетни кредити за 2017 г. на стойност 160,7 милиарда евро за поети задължения (с 4,1 млрд. евро повече в сравнение с проектобюджета) и 136,7 млрд. (с 2,5 млрд. повече) за плащания.

   „ЕС е изправен пред безпрецедентен брой различни предизвикателства. Ако сериозно искаме да се справим с тях, ни трябва добре финансиран бюджет на ЕС. Когато договорихме МФР за периода 2014-2020 г., в Европа пристигаха много по-малко бежанци годишно. Сега броят им е над милион. Трябва да отчетем, че обстоятелствата са се променили. Трябва ни цялостен преглед на МФР и по-амбициозен бюджет на ЕС. Сегашната МФР не е актуална“ каза докладчикът по частта на Европейската комисия Йенс Гайер (С&Д, Германия).

  „Това ще бъде нашата цел в предстоящите преговори със Съвета относно бюджета за 2017 г. Младежката безработица в Европа все още е прекалено висока. Призоваваме за допълнителни 1,5 млрд. евро, с които да се финансира Инициативата за младежка заетост. Това трябва да стане възможно чрез преразглеждане на МФР,“ добави той.

  Парламентът реши да задържи 20% от плащанията за бивши комисари в резерв, докато Комисията не наложи по-стриктен кодекс за поведение, който да предотврати конфликт на интереси и феномена „въртяща се врата.“ Удряме бившите комисари там, където боли, в джоба. Аз съм напълно убеден, че поставянето на тези пари в резерв ще подтикне Комисията да действа в светлината на скорошните разкрития и за да спечели отново доверието на гражданите“, каза докладчикът по останалите раздели Индрек Таранд (Зелените, Естония).

  Резолюцията относно позицията на ЕП по бюджета на ЕС за 2017 г. бе одобрена с 446 гласа „за“ към 184 „против“, с 60 „въздържали се“.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha