Понеделник, 14 Октомври 2024

КЗК нахлу в офисите на `Метро` и `Фантастико`

КЗК нахлу в офисите на `Метро` и `Фантастико`
Публикация   18 Окт, 2016   /     akcent.bg   /     330

Антимонополният орган търси картел като при горивата

  Служители на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) направиха едновременни проверки на място в офисите на фирма „Метро кеш енд кери България” в град София, както и на дружества от икономическата група на търговска верига “Фантастико”. Това става ясно от съобщение на интернет сайта на антимонополния орган.

  Целта на проверките е да се потърсят преки и косвени доказателства за евентуално извършено нарушение в областта на забранените споразумения, решения и съгласувани практики. В случай, че събраните доказателства потвърдят наличието им, комисията ще предяви на ответните дружества твърдения за извършени нарушения.

  Действията на комисията идват след самосезиране, в което се съдържат твърдения за нарушения на чл. 15 от Закона за защита на конкуренцията. Това е същия текст, по който преди седмица КЗК официално обвини шест вериги бензиностанции в незаконно договаряне на цени - "Лукойл България“, „Еко България“, „Шел България“, „ОМВ България", „Нис Петрол“ (собственост на "Газпром") и „Петрол".

    С решение от 18 май тази година КЗК образува производство срещу „Кауфланд България“, „Лидл България“, „Билла България“ и „Метро кеш енд кери България“. Малко по-късно към проверката бяха включени и други вериги - „Т Маркет“, „Фантастико“ и ЦБА.

   Експертите на комисията търсят съгласуване на цени между водещите търговски вериги по отношение на стоките на производители. Евентуална незаконна договорка би целяла осигуряване на благоприятна среда за налагане на собствените марки на веригите. В последните години се наблюдава значително увеличение на пазарния дял на храните, които носят марки на търговските дружества.

   Анитмонополният орган ще търси картел и при банките, застрахователите и фармацията - в търговията на едро и дребно, съобщи преди дни Юлия Ненкова, председател на КЗК. Действията на комисията са на различен етап. Някъде тече предварително проучване, а другаде се изготвят секторни анализи



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha