Понеделник, 23 Декември 2024

Кои храни ни правят щастливи?

Кои храни ни правят щастливи?
Публикация   17 Окт, 2016   /     akcent.bg   /     506

  Консумирането на храни с жълт цвят ни прави по-щастливи, тъй като мозъкът ни свързва този цвят с радостните емоции, установиха учени, цитирани от в. "Метро".

   Похапването на храни с жълт цвят освобождава високи нива на хормоните на щастието, които се асоциират със светлите цветове. При проведена анкета се оказало, че 70 процента от респондентите свързвали жълтото в ястията с по-голямото удовлетворение от живота.

   Шейсет и един процента от анкетираните доверили, че омлетите ги правели най-радостни, следвани от макароните с кашкавал, бананите и палачинките. Две трети от запитаните искали да имат повече жълти храни в хладилниците. Трийсет на сто от респондентите асоцирали жълтото с щастието, повече от всеки друг цвят.

  Психолози изтъкват, че започваме да реагираме позитивно на цветовете още от най-ранна възраст. Това се дължи на приятните асоциации със слънчевата топлина и с ярките краски на детските играчки. Жълтото кореспондира с лявото полукълбо на нашия мозък, което ни помага да го възприемаме като забавно и приятно.

   В списъка на предпочитанията на британците следват червените храни, а след тях - кафявите, допълва БТА.

 
Тагове : храни , щастие ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha