Понеделник, 14 Октомври 2024

Теглите пари от `чужд` банкомат? Ще платите близо лев

Теглите пари от `чужд` банкомат? Ще платите близо лев
Публикация   16 Окт, 2016   /     akcent.bg   /     456

БНБ изнесе данни за средния размер на таксите в банковата система

  За всяко теглене на пари от банкомат в България клиентите плащат средна такса от 0,22 лв., ако устройството е на същата банка, издала дебитната карта. При операция на „чужд” терминал обаче, който се обслужва от друга институция, дължимата сума скача на 0,89 лв. Това показват първите обобщени данни на БНБ за размера на средните такси от 24 банки и клонове към 31 август 2016 г.

  Затова финансови експерти съветват при теглене на пари в брой физическите лица да ползват банкомат на тяхната обслужваща банка. При някои трезори тази операция все още е безплатна за определени видове дебитни карти. Да се намери съответният кеш автомат не винаги е възможно, тъй като в по-малките селища с население под 15 000 души често има по 4-5 терминала и услугата не е добре развита.

   Ако лицето реши да изтегли до 1000 лв. на каса от офис на банката, тогава ще плати средно 0,89 лв. А ако в договора е записано, че дължи процент, ще му вземат средно 0,26% от сумата, но минимум 6 лв.

  Най-скъпо излиза тегленето в чужбина. БНБ е предоставила осреднени данни за кеширане от автомати, обслужвани от други банки в Европейския съюз. Там вариантите са два – процент от изтеглената сума (1,17%, но минимум 5,62 лв.) или комбинация от твърда такса и процент (4,75 лв. + 1,34% от сумата).

   Притежателите на банкови карти дължат в повечето случаи и месечна такса за обслужване, за чието ниво Централната банка не е публикувала информация. Има обаче данни за средната такса за разплащателна сметка, без която няма как да бъде издадена карта. За откриване на сметка в офис на банката с издаване на дебитна карта се дължи средно 1,92 лв. А ако не се издава карта, отварянето на сметка струва 2,16 лв.

  Такса се дължи и за обслужване на разплащателна сметка с издадена дебитна карта - средно по 1,51 лв. всеки месец.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha