Понеделник, 14 Октомври 2024

И Монтюпе търси замърсител на въздуха, миризмата не била от там

И Монтюпе търси замърсител на въздуха, миризмата не била от там
Публикация   06 Окт, 2016   /     akcent.bg   /     642

  Не е имало замърсяване на въздуха на 10 срещу 11 септември от „Монтюпе“. Това заяви днес на нарочна пресконференция в Русе Стефан Делайе, президент на френско- българската търговска и индустриална камара, който бе и водещ на събитието. То бе озаглавено „Да възстановим истината за гражданите на Русе“. Не може да се замерва химически състав с темрометър. Ние сме черната овца, нарочена без никакви доказателства, каза Делайе, визирайки констатацията на РИОСВ, направена с термокамера и наложила санкция от половин милион лева.

  Независимо от желанието на журналистите предвидената презентация да бъде по-кратка, организаторите наложиха своята програма. Участниците. Стефан Делайе, Сливан Готие- президент на група „Монтюпе“, Микаел Бризон- вицепрезидент „Производство“ на група „Монтюпе“, Весела Тодорова- Мозетиг- директор на ФБТИК, Христо Мензиев и Арно Пеан- експерти.

  С разкритите 930 работни места „Монтюпе“ „дава хляб“ на 3000 души, каза Готие. От своя страна Весела Тодорова заяви, че са проведени срещи с всички държавни институции на централно ниво, които имат отношение по проблема със замърсяването на въздуха в Русе, че е създадена Работна група с представители на МОСВ, РИОСВ, „Монтюпе“, екоексперти, че е актуализиран генералният план на завода.

Извършват се проучвания за създаване на система за контрол, въз основа на резултатите от която ще бъде направен до края на годината скринингов  доклад. Целта е да бъде актуализирано комплексното разрешително и да се работи при пълна прозрачност, каза още Тодорова- Мозетинг.

  За последните 6 месеца представители на различни институции са прекарали общо 28 дни на територията на завода и не са регистрирали „никакви нарушения, свързани със замърсяване или здравословни проблеми“, каза Микаел Бризон.

  Годишният одит на РИОСВ от края на юни не е отчел „никакви съответствия“. Бяха представени измервания на РИОСВ пре тази година в различни точки на завода, като контролният орган не е издал никакви предписания по отношение качеството на въздуха , а измерванията доказват, че „няма никакви несъответствия“. Гарант за оперирането на компанията в съответствие с всички норми за управление на околната среда е Бюро Веритас- България.

  Експертът Христо Мензиев обясни, че от направена справка за измерените показатели на въздуха от 10-11 септември стойности на замърсяване са били от 4 до 50 пъти под максимално допустимите. Затова и било учудващо, че след като няма замърсяване, е посочен като такъв „Монтюпе“.

Арно Пеан от своя страна заяви, че 3 независими лаборатории са изследвали различни видове химически състав при 20 проби в града и извън него четири седмици в различно време- през зимата, пролетта и лятото. Търсени са три основни химически елемента:

  • Диметилетиламин – този елемент се усещал слабо при фабриката, но не и в точките в Русе, откъдето имало оплаквания. Наличие на фенол няма в зоната на „Монтюпе“. А формоалдехид  има при ниски количества. Става въпрос за периферията на фабриката, центъра и места с други индустриални предприятия. Миризмата на първото вещество според него е на „риба“, а не на изгорял бакелит, каквато русенци я усещат.

Според Весела Тодорова случващото е тенденциозно при наличие в града на 66 предприятия, от които 15 произвеждащи нефтени продукти, пластмаса, гуми и бои.

  Не стана ясно обаче и отново АкцентБГ не получи достатъчно ясен отговор защо компанията получава 25 предписания само миналата година, наказателни постановления и др. санкции, които по-късно изпълнява, след като е толкова изрядна. Обяснението бе, че това не са нарушения на законодателството и че подобни ситуации са нещо обичайно.

  Не стана ясно и защо през октомври 2015 година след подобна ситуация като тази от 10 септември бе дадена пресконференция в столицата, а изпратените въпроси не получиха отговор.  За съжаление и след тази пресконференция защитата на „Монтюпе“ /която се бе подготвила доста солидно/ не успя да убеди журналистите в залата в своята „невинност“, както и твърденията на Делайе, че „Монтюпе“ е под прицел. Както и извършването на скрининг, както и преразглеждането на Комплексното разрешително.

  Сливан Готие обяви в началото, че компанията следва политика за опазване на околната среда, спазва се законодателството и правилата в страните, в които присъства. Стана ясно, че Монтюпе вече е  част от групата на Линамар, която има 57 производствени бази в 17 страни по целия свят и 24 000 служители.

  В крайна сметка обаче санкциите, които „Монтюпе“ ще претърпи,  ако не произведе договорените авточасти с Ауди, ще бъдат много по-големи в сравнение с наложената глоба от РИОСВ /която ще бъде обжалвана/, заяви Готие и затова фабриката ще продължи да работи.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha