Понеделник, 14 Октомври 2024

`АЛД аутомотив` купи по-малкия си конкурент `МКБ - аутопарк`

`АЛД аутомотив` купи по-малкия си конкурент `МКБ - аутопарк`
Публикация   28 Септ, 2016   /     akcent.bg   /     324

Сделката е за 1.7 млн. евро и е част от споразумението между собствениците на компаниит

Изпълнителният директор на "АЛД аутомотив" Клаудия Часар Торкар вече управлява и "МКБ - аутопарк". Тя не коментира сделката. Фото:Велко Ангелов

    Компанията за лизинг и управление на автомобилни паркове "АЛД аутомотив" е придобила по-малкия си конкурент "МКБ - аутопарк". Сделката е част от постигнатото в края на миналата година споразумение между собствениците на двете компании, според което базираната във Франция ALD Automotive ще купи унгарската MKB - Euroleasing Autopark и българското й дружество, информира "Капитал". Промяната в собствеността на "МКБ - аутопарк" е вписана в Търговския регистър в началото на август, а цената е близо 1.7 млн. евро. Сделката ще увеличи автопарка на "АЛД аутомотив" с 1700 автомобила и ще засили позициите й на пазара на оперативен лизинг, който има значителен потенциал за развитие.


   Договорът за продажбата на българското дружество е подписан преди два месеца. Според него, считано от 31 юли MKB - Euroleasing Autopark прехвърля всичките си дялове в "МКБ - аутопарк" на "АЛД аутомотив" за сумата от 1.655 млн. евро. Според договора за преобразуване чрез вливане купувачът придобива цялото имущество (права и задължения) на "МКБ - аутопарк", което се прекратява без ликвидация.

   Изпълнителният директор на "АЛД аутомотив" Клаудия Часар Торкар не коментира сделката. По данни от началото на тази година, 
когато официално беше обявено споразумението между двете чуждестранни компании, в България дружеството управлява 2200 превозни средства за 85 клиенти. Към тях сега се прибавят 1700 автомобила на "МКБ - аутопарк".

   "Пазарът на оперативен лизинг с включено пълно обслужване в България все още не е толкова зрял, колкото в по-развитите икономики и поради тази причина крие реални възможности за развитие", коментираха от ALD Automotive през януари. Прогнозите на компанията бяха, че българският пазар ще нарасне с около 15% през 2016 г. до около 19 200 автомобила, а догодина темповете дори ще се ускорят.

   За момента липсва информация дали унгарската сделка също е приключена. Придобиването беше одобрено от антимонополното ведомство в Будапеща в края на юни. С покупката на MKB - Euroleasing Autopark се очакваше ALD Automotive да разшири парка си със 7700 автомобила в Унгария.
 
    Купувач и продавач

   "АЛД аутомотив" е собственост на Сосиете женерал Експресбанк (49%) и на германската ALD International Group Holdilng (51%). По брой управлявани автомобили дружеството 
заема водеща позиция на българския пазар с дял от 12%. Френската ALD Automotive е част от групата на Societe Generale и предлага услуги по управление на автомобилни паркове и решения за дългосрочен лизинг на автомобили в 41 държави. Тя е сред най-големите компании в сектора, като към края на 2015 г. управлява 1.2 млн. автомобила (ръст от 9% на годишна база) и има над 5200 служители. Активите й се увеличават с над 11% до 15.7 млрд. евро.

    "МКБ - аутопарк" е създадена през 2005 г. като "Плюс автопарк". През 2008 г. унгарската MKB - Euroleasing Autopark придобива 70% от дружеството и то сменя името си. През лятото на 2012 г. унгарската компания купува и останалите 30% от "Пеща-2007" и става едноличен собственик. Освен централен офис в София "МКБ - аутопарк" има клонове във Варна, Бургас и Пловдив. Към края на 2015 г. в него работят 23 души. От отчета на дружеството става ясно, че към края на миналата година то е имало 1747 активни договора (ръст с 30 броя), включително 1309 по оперативен лизинг, както и 56 договора за управление на автопарк.

    Унгарската MKB - Euroleasing Autopark е собственост на MKB Bank и на Letét – компания майка на застрахователния брокер Eurorisk и на веригата от представителства на някои от най-известните автомобилни производители Carnet.

    Съживен пазар

   През последните няколко години се наблюдава 
съживяване на лизинговия пазар в страната като цяло. По данни на БНБ за второто тримесечие на 2016 г. компаниите в сектора са сключили нови договори за близо 400 млн. лв. (увеличение от 1.6% на годишна база). Общият размер на пазара бележи ръст заради увеличение при оперативния лизинг и в края на първото полугодие достига 3.251 млрд. лв., като нараства с 4.3% на тримесечна и с 0.1% на годишна база.

 

 


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha