Понеделник, 14 Октомври 2024

Кипър с интерес да доставя газ до България

Кипър с интерес да доставя газ до България
Публикация   27 Септ, 2016   /     akcent.bg   /     256

Йоргос Лакотрипис, министър на енергетиката, търговията, индустрията и туризма на Кипър, и Теменужка Петкова Източник: economy

   Българският енергиен министър Теменужка Петкова и министърът на енергетиката, търговията, индустрията и туризма на Кипър Йоргос Лакотрипис обсъдиха възможностите за доставки на кипърски природен газ за страната ни. Двамата се срещнаха преди провеждането на първото заседание на създадената с меморандум през февруари тази година работна група по въпросите на енергетиката. 

   След срещата министър Лакотрипис заяви, че България е една от страните, включени в плановете на Кипър за изграждане на единен коридор за доставка на природен газ от Средиземноморския басейн към Европа. Газовото находище „Афродита“ в кипърската икономическа зона на Средиземно море е едно от най-големите със значителни залежи, откривано през последните години, уточняват от Министерството на енергетиката.

   „Възнамеряваме да доставяме природен газ за България или през интерконектора с Гърция, или през терминала за втечнен природен газ на Алексадруполис“, заяви Лакотрипис. „Добре запознати сме с плановете на България да се превърне в газоразпределителен център“, каза още той и изрази желание кипърската страна да се запознае подробно с концепцията на българското правителство за изграждане на хъба. 

  Министрите Петкова и Лакотрипис бяха единодушни, че диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ е общ приоритет и за двете страни.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha