Вторник, 30 Април 2024

Веселите пешеходни пътеки били отхвърлени в България

Веселите пешеходни пътеки били отхвърлени в България
Публикация   11:19     23 Септ, 2016 /     akcent.bg   /     445

     Българин с уникално хрумване за весели пешеходни пътеки. Художникът Христо Гелов украси 18 зебри в испанската провинция Мадрид и се превърна в световна сензация.

    "Тази идея започна 2012 г., когато се чудех къде да се намеся в градската среда”, разказва Гелов пред 
NOVA.

   Мост между два бряга, така Христо Гелов нарича своите творби в испанския град Торелодонес. "Решихме първата фаза да е пред училищата, за да може децата да свикват за използват пешеходните пътеки", разказва художникът.

    Проектът с цветните пешеходни пътеки е бил предложен на общината във Велико Търново. Общинарите обаче не одобряват проекта. "В началото беше добре приета, но след това замря някъде по инстанциите и не можа да се осъществи", споделя авторът. 

    Роден е във Велико Търново, Христо Гелов по образование е стенописец. Но платното на Христо е градската среда, а обществените нагласи негово вдъхновение. "Другото, което търся, е моите инсталации да бъдат възможно най-евтино, защото няма нужда да се влагат много пари, за да се покаже една идея", твърди той. 

    Гелов вече повече от 20 години живее в Испания. "Този проект броди из света. Писаха ми от Финландия, от Канада също има интерес", споделя сега художникът.

   Той разкрива, че подготвя изненади за жителите на Велико Търново, Пловдив и други градове в България, но засега пази творбите си в тайна.

Източник: nova.bg

 
 


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha