Понеделник, 27 Май 2024

Над три пъти е спаднал износът на българско вино за Русия през последните пет години

Над три пъти е спаднал износът на българско вино за Русия през последните пет години
Публикация   08:25     22 Септ, 2016 /     akcent.bg   /     967

  Над три пъти е спаднал износът на българско вино за Русия през последните пет години. Това става ясно от писмен отговор на икономическия министър Божидар Лукарски на депутатски въпрос, предаде  БГНЕС.

   През 2011 г. България е изнесла за руския пазар 18 846 тона вино от “прясно грозде”. През 2015 г. в Русия са пласирани едва под 5 438 тона вино. Данните на Министерството на икономиката бяха потвърдени и от справка на финансовото министерство. От писмен отговор на финансовия министър Владислав Горанов също стана ясно, че все по-малко българско вино се пласира на пазари от т.нар. “трети страни”, т.е. държави извън Европейския съюз.

   Най-много българско вино в ЕС се изнася за Полша. През 2015 г. на полския пазар са пласирани 18 281 тона българско вино, което е с около 5 000 тона повече спрямо 2011 г. Така Полша измества Русия в като най-голям потребител на българско вино. Справката на Министерство на икономиката за износа на твърд алкохол (ракия, водка, уиски и др.- бел.ред.) е далеч по-подробна от тази, която финансовото ведомство бе изготвило в отговор на депутатския интерес. В крайна сметка се оказва, че миналата година страната ни е изнесла с около хиляда тона ракия по-малко спрямо 2011 г. За 2015 г. е отчетен износ от 2 105 тона ракия, а през 2011 г. количеството е възлизало на 3 109 тона.

   Най-голям спад се отчита при износа на българска ракия в Молдова. Български ракии и водка обаче все по-успешно се пласира в Обединените арабски емирства, става ясно от справката на Лукарски. Българско уиски пият най-много в Украйна. През миналата година там са пласирани 32 тона.

   Най-много български джин и ром са изнесени за Китай. Сред държавите от ЕС най-много твърд алкохол – ракия - през 2015 г. е изнесена за Румъния. Двойно през последните пет години е спаднал износът на българско уиски за страните от ЕС. Ръст се отбелязва в пласирането на българска водка за Чехия и Великобритания./БГНЕС/

Над три пъти е спаднал износът на българско вино за Русия през последните пет години. Това става ясно от писмен отговор на икономическия министър Божидар Лукарски на депутатски въпрос, предаде репортер на БГНЕС. През 2011 г. България е изнесла за руския пазар 18 846 тона вино от “прясно грозде”. През 2015 г. в Русия са пласирани едва под 5 438 тона вино. Данните на Министерството на икономиката бяха потвърдени и от справка на финансовото министерство. От писмен отговор на финансовия министър Владислав Горанов също стана ясно, че все по-малко българско вино се пласира на пазари от т.нар. “трети страни”, т.е. държави извън Европейския съюз. Най-много българско вино в ЕС се изнася за Полша. През 2015 г. на полския пазар са пласирани 18 281 тона българско вино, което е с около 5 000 тона повече спрямо 2011 г. Така Полша измества Русия в като най-голям потребител на българско вино. Справката на Министерство на икономиката за износа на твърд алкохол (ракия, водка, уиски и др.- бел.ред.) е далеч по-подробна от тази, която финансовото ведомство бе изготвило в отговор на депутатския интерес. В крайна сметка се оказва, че миналата година страната ни е изнесла с около хиляда тона ракия по-малко спрямо 2011 г. За 2015 г. е отчетен износ от 2 105 тона ракия, а през 2011 г. количеството е възлизало на 3 109 тона. Най-голям спад се отчита при износа на българска ракия в Молдова. Български ракии и водка обаче все по-успешно се пласира в Обединените арабски емирства, става ясно от справката на Лукарски. Българско уиски пият най-много в Украйна. През миналата година там са пласирани 32 тона. Най-много български джин и ром са изнесени за Китай. Сред държавите от ЕС най-много твърд алкохол – ракия - през 2015 г. е изнесена за Румъния. Двойно през последните пет години е спаднал износът на българско уиски за страните от ЕС. Ръст се отбелязва в пласирането на българска водка за Чехия и Великобритания./БГНЕ

Прочети още на: http://bgnes.com/biznes/ikonomika/


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha