Понеделник, 14 Октомври 2024

Българо - румънската земеделска група заседава днес в Гюргево

Българо - румънската земеделска група заседава днес в Гюргево
Публикация   16 Септ, 2016   /     akcent.bg   /     316

   Българска делегация посети днес Гюргево. Поводът беше поредното заседание на съвместната земеделска работна група. За участие бяха поканени представители на Агенцията за безопасност на храните, Областна дирекция земеделие и Службата за съвети в земеделието, земеделски производители и кметове на общини. 

   В румънската група бяха включени представители на омологични институции и организации. Специален гост беше  Лиляна Чобану, депутат и член на комисията по земеделие в Румънския парламент.

   В приветствието си, Станимир Станчев, заместник областен управител и съпредседател на работната група, цитира румънския посланик Н.Пр. Йон Гъля, който при посещението си в областна администрация Русе определи съвместната българо-румънска земеделска работна група като втори Дунав мост между Русе и Гюргево.

   Както беше предвидено и по традиция, заседанието се проведе в две части – теоретична и практическа. Представи се румънският опит за развитие на модерното земеделие като полупазарно и предназначено за собствена консумация. Стана ясно, че съпътстващите проблеми са аналогични от двете страни на реката, което провокира  Станимир Станчев тази тема да бъде обект на допълнителна дискусия.

   Изключителен интерес предизвика изказването на  Чобану, която информира, че действащият от почти два месеца закон, задължаващ големите търговски вериги да осигуряват поне 51 % от продажбите на зеленчуци и плодове да са родно производство дава вече първите резултати. С оглед споделянето на тази добра практика и механизмите за прилагане и спазване на това законодателно изискване, Станчев се ангажира да инициира специално заседание на земеделската работна група

   Едуард Кудрик презентира онлайн платформа „Избата на баба и дядо”, предназначена за поддържане и насърчаване на традиционни румънски продукти, която беше съпроводена с дегустация на сокове и сладка от вишни, малини, къпини, череши, портокали, лук, чушка, акация и други необичайни за българския вкус.

   След посещението на етнографската експозиция на Окръжен Музей Гюргево и изложението „Дни на Гюргевските земеделци” бяха проведени неформални разговори между участващите.

   Настоящото заседанието се организира от Областна администрация Русе, Окръжен съвет Гюргево, Асоциация „Еврорегион Данубиус“ и Трансграничен Бизнесцентър „Данубиус“, а домакин на следващото заседание през октомври ще бъде област Русе.

 

 

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha