Понеделник, 14 Октомври 2024

Българска компания започва производство на екипировка за водни спортове

Българска компания започва производство на екипировка за водни спортове
Публикация   16 Септ, 2016   /     akcent.bg   /     358

"Уейверест" притежава свой производствен цех край Смолян

Снимка: Уейверест

   Българската компания "Уейверест" навлиза на пазара на екипировка за водните спортове със собствени неопренови костюми. Дебютът е след 3-годишни усилия, свързани с разработка на продукти под марката Runawave, които да могат да се конкурират с установените на пазара марки на големите производители. Kомпанията е създадена в началото на 2014 г. с 10 000 лв. собствен капитал, чийто едноличен собственик и изпълнителен директор е Георги Маринов.

  За "Капитал" Маринов коментира, че компанията му залага на възможността за персонификацията на костюмите - т.е. ушиване по мярка. Runawave ще е позиционирана в средния и високия ценови сегмент, като работи с висококачествени материали на пазара, които внася от Тайван. Същите влизат в производствения процес и на по-разпознаваемите марки, коментира още Маринов.

   Освен размер по поръчка потребителят ще може да избира и начина, по който да изглежда моделът, като цвят, изображения и други. Runawave също така е ангажирала група от професионални спортисти, които предоставят регулярна оценка, която да спомогне за развитието на бранда.

   Маринов обясни, че по този начин работят и други компании в Европа, с които не се конкурират пряко.

   Фокусът на компанията няма да е изцяло върху българския пазар - една от амбициите на Runawave е да развие пазари и в чужбина, като вече поддържа връзки с дистрибутори от Англия и Испания. Бизнесът с неопренови костюми е далеч от цикличен, тъй като водни спортове се практикуват целогодишно в различни части на света.

   Производството на костюмите минава през две фази. Офисът на компанията в София се занимава с дизайна и физическото му оформяне. След като поръчката на клиента е изготвена, се преминава към ушиването на костюма. Компанията притежава производствен цех край Смолян, като в целия процес за заети около 20 души, част от които не са постоянни служители на "Уейверест", а са подизпълнители.

   Собственият цех на толкова ранен етап в съществуването на компанията Маринов обяснява с поддържането на качество. Работниците са преминали през специално обучение, което да осигури изработката на продукта по разписаните от компанията стандарти, което е предимство пред работещите на ишлеме компании. Въпросните методи за работа Маринов очаква да получат сертификат за качество ISO през следващата година.

   Собственото производство, от друга страна, прави компанията по-гъвкава в изпълнението на поръчки, което е важно при обслужването на клиенти в чужбина. Освен това да притежаваш собствен екип е важно за бъдещето разширяване на портфолиото от продукти, обясни Маринов. Той не разкри стойността на инвестираните в компанията дотук средства.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha