Петък, 18 Октомври 2024

Откриха изложбата `Движение и покой` в Галерията

Откриха изложбата `Движение и покой` в Галерията
Публикация   15 Септ, 2016   /     akcent.bg   /     810

   На 14 септември, в Художествената галерия Русе, се проведе изложба „Движение и покой“ на живописеца Недрет Яшар и скулптура Зюхтю Калит.

   Събитие уважи доц. д-р Стефко Бурджиев, областен управител на област Русе, който поздрави всички присъстващи и благодари на творците на експозицията за поканата, като им пожела здраве и творческо вдъхновение.

   Областният управител връчи и поздравителни адреси на  Недрет Яшар и Зюхтю Калит, в които се казва:  „Изразявам своето задоволство, че русенци и гостите на града ни ще имаме възможността да се докоснем до Вашия талант и творби, които със своята дълбочина и емоционалност, носят естетическа наслада и докосват сетивата. Убеден съм, че интересната експозиция, съчетаваща представянето на живопис и скулптура на едно място, ще се радват на голям културен интерес от ценителите на изкуството в Русе”.

   Недрет Яшар е роден в Две Могили през 1968 г. Завършва Живопис във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий” (1996) при проф. Николай Русчуклиев, Академия „Мимар Синан”, Истанбул (2004) и докторантура (2010). Участва в национални и международни изложби в Турция, България, Германия, Австрия, Украйна.

   Зюхтю Калит е роден е в с. Голямо Враново. През 1975 година завършва Художествената гимназия „Дечко Узунов“ в Казанлък; специалност Скулптура във Великотърновския университет (1980) при скулптора Атанас Миндов. Работи на свободна практика от 1981 година. Твори основно кавалетна пластика, като предпочитаните от него материали са мрамор, гранит, риолит, диорит, черен базалт, кремък, варовик. Участва с малки пластики в международни изложби и пленери в Румъния, Турция, Франция, Италия.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още